黑潮市場和白濱tore tore市場比較

大阪/京都/奈良/和歌山內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, nobori

黑潮市場和白濱tore tore市場比較

文章雪熊 發表於 週四 11月 04, 2004 12:07 am

今次行程先去白濱的tore tore市場後去黑潮市場, 個人觀感, 黑潮市場有點名大於實, 不如想像中大和多海鮮. 以地方而論, 白濱的海鮮較多, 亦都有吞拿魚表演, 和試食. 論手信, 白濱亦都較多選擇. 而黑潮市場優勝於BBQ環境, 因為可以對海. 試過白濱的新鮮壽司, 黑潮市場的BBQ, 還是覺得白濱的tore tore市場較好

去白濱tore tore市場的一天, 因為諗住之後一天會去黑潮市場, 所以錯過左好多手信, 小食, 有點後悔. 所以想俾點tips大家.

如果行程中有白濱, 可選擇去tore tore而放棄黑潮市場. 去黑潮市場, 一程巴士要日元510, 仲要成半個鍾. 去白濱的, 大部份會去埋千疊敷, 三段壁, 圓月島, 車程都較近, 買張一日乘車卷, 感覺上又覺得較值得.
雪熊
普通會員
普通會員

google adsense
Google

文章Patrick Kwok 發表於 週四 11月 04, 2004 9:20 am

雪熊,

Hello! 我11月27,28號會係白濱, 請問TORE TORE市場係邊, 而吞拿魚表演係幾點呢?
仲想問下你有冇多D 白濱,勝浦等資料呢?
頭像
Patrick Kwok
普通會員
普通會員

文章hihi127 發表於 週四 11月 04, 2004 9:27 pm

我也打算去啊,以下是有關資料 :D

とれとれ市場南紀白浜
http://www.toretore.com/tore/

交通:明光バス
http://www13.ocn.ne.jp/~meikobus/
頭像
hihi127
普通會員
普通會員

文章Patrick Kwok 發表於 週四 11月 04, 2004 9:58 pm

hihi127,

Thank You, 請問你知唔知幾點有劏吞拿魚睇.
頭像
普通會員
普通會員

文章雪熊 發表於 週四 11月 04, 2004 10:57 pm

Patrick你好,

劏吞拿魚時間大概是12:00-1:00左右, 唔係好記得exactly時間, 不過都花一段頗長時間劏吞拿魚, 早少少當然可以搵到個好位啦.

由白濱站出發, 幾個站左右就到. 白濱站觀光案內有一個英文好好的女職員, 你有什麼不明都可以問佢.

另外, 交通方面你都要注意一下. 因為以我所見, 每個站都好接近, 有時等車的時間都已經可以去到另一景點. 如三段壁去千疊敷只是一個站, 大約行15分鐘. 又如果你去圓月島, 基本上睇完日落都已經無車, 要行去白浜バスセンター, 大約1.5km. 所以你要好準確計算去同回程的時間, 唔係就浪費左時間等車, 同埋計下自己去幾多個景點, 是否真的需要買一日or兩日乘車卷.
雪熊
普通會員
普通會員

文章Patrick Kwok 發表於 週四 11月 04, 2004 11:16 pm

雪熊,

你好, 謝謝你的回覆, 我係自已駕車去的, 所以交通方面唔係問題, 不過就可能睇唔到佢劏吞拿魚.

我27/11到大阪關西機場租車, 本來諗住去和歌山黑潮市場睇劏魚, 但係11:40落機趕唔切, 所以見你post 白濱都有得睇就緊係第一時間問你啦! 不過要成12:00至1:00先有得睇我又趕住去下一站勝浦,驚趕唔切. 所以要諗諗先.

另外想問你, 附近仲有d咩野景點直得去, 有咩好食呢? 可否分享一下.
頭像
普通會員
普通會員

文章雪熊 發表於 週四 11月 04, 2004 11:46 pm

Patrick,

自己駕車又真係方便好多, 我都想去勝浦, 不過太遠, 太長車程, 所以放棄了.

見你個行程仲未決定酒店, 不知你現在決定了沒有? 如果沒有, 都幾推介你住白濱. 因為大部份的酒店都會對海, 個view真係好正, 值得一住.

景點方面, 三段壁和千疊敷都值得去, 我在差不多黃昏去, 個景好掂. 但記得帶多件衫or頸巾, 因為都好大風, 夜晚都幾凍. 至於三段壁洞窟, 入場費要日元1,200, 於白濱站買日元1,000, 個人覺得唔算好值, 睇大浪都可以去返千疊敷. 另外白良濱就真的水清沙幼, 附近商店仲有花火買, 可以在白良濱玩. 崎之湯雖然無親身浸, 但入去參觀後, 覺得唔浸有點後悔. 圓月島如果可以日落時去, 當然是最好啦.

至於食, 只係去左tore tore市場食, 壽司真的好新鮮. 而晚餐在酒店食, 所以俾唔到好多tips你.
雪熊
普通會員
普通會員

文章Patrick Kwok 發表於 週六 11月 06, 2004 11:28 am

To: 雪熊,

多謝你的資料, 我落機第一晚就駕車去白濱, 酒店找大石幫手, 己經book左係三段壁附近, 我諗住第一晚黃昏時趕去圓月島睇日落, 跟住返酒店check-in再去找晚餐吃, 但係我依家對於餐晚飯都冇頭緒. 第二日神早起床就去三段壁,千疊敷等遊覽, 下午再到tore tore市場吃飯, 然後就駕車到勝浦.
頭像
普通會員
普通會員

文章hihi127 發表於 週六 11月 06, 2004 6:46 pm

Patrick Kwok 寫:To: 雪熊,

多謝你的資料, 我落機第一晚就駕車去白濱, 酒店找大石幫手, 己經book左係三段壁附近, 我諗住第一晚黃昏時趕去圓月島睇日落, 跟住返酒店check-in再去找晚餐吃, 但係我依家對於餐晚飯都冇頭緒. 第二日神早起床就去三段壁,千疊敷等遊覽, 下午再到tore tore市場吃飯, 然後就駕車到勝浦.

是這間嗎?
グランパスinn白浜
http://www.mytrip.net/HOTEL/28136/28136.html
頭像
hihi127
普通會員
普通會員

文章雪熊 發表於 週日 11月 07, 2004 5:25 pm

晚餐方面真係幾頭痛, 因為以我所見, 好多地方都好早收. 不過係白浜バスセンター站有一間好似係24小時營業的surpermarket, 都好大, 好多東西買. 附近亦有一間食店.

不過你亦都可以參考以下的website, 裏面有晒周邊的商店同食店資料, 應該可以幫到你.
http://www.nanki-shirahama.com/townguide/index.html

是這間嗎?
グランパスinn白浜

從大石兄網頁所見應該係這間 "プレジデント白浜" HOTEL PRESIDENT
http://www3.ocn.ne.jp/~kabe2927/index.htm
雪熊
普通會員
普通會員

文章Patrick Kwok 發表於 週日 11月 07, 2004 6:13 pm

係呀! 就係呢間. 好多謝你的資料好有用, 想問你係邊道搵, 我自問都幾勤力搵資料但都搵唔倒你的資料.
頭像
普通會員
普通會員

文章hihi127 發表於 週日 11月 07, 2004 6:13 pm

雪熊 寫:
是這間嗎?
グランパスinn白浜

從大石兄網頁所見應該係這間 "プレジデント白浜" HOTEL PRESIDENT
http://www3.ocn.ne.jp/~kabe2927/index.htm

哦,原來是那間

我在樂天訂了グランパスinn白浜(一泊二食)單人才6615円 / 千畳口站下車、徒歩1分
缺點是共用廁所和浴室,不過有露天溫泉啊! :roll:
頭像
hihi127
普通會員
普通會員

文章Patrick Kwok 發表於 週日 11月 07, 2004 10:25 pm

hihi127,

你所講的千畳口站係唔係巴士站呀, 因為我見佢個地址好似唔近jr站. 我係佢個網站見倒的地圖好簡單, 我唔係好有把握去到, 我諗住等車的GPS教我點樣去. 如果可以請多加指點.

呢間酒店冇獨立廁所咩, 我唔知添,我都幾怕酒店冇廁所, 因為之前係北海道住過, 那時係冬天覺得好唔方便, 咁你覺得間酒店如何?
頭像
普通會員
普通會員

文章hihi127 發表於 週一 11月 08, 2004 7:27 am

Patrick Kwok 寫:hihi127,
你所講的千畳口站係唔係巴士站呀, 因為我見佢個地址好似唔近jr站. 我係佢個網站見倒的地圖好簡單, 我唔係好有把握去到, 我諗住等車的GPS教我點樣去. 如果可以請多加指點.

呢間酒店冇獨立廁所咩, 我唔知添,我都幾怕酒店冇廁所, 因為之前係北海道住過, 那時係冬天覺得好唔方便, 咁你覺得間酒店如何?

千畳口站是巴士站,沒錯,方便我這個只靠雙腿的人 :D
本來想訂白濱御苑,可惜他「休館」,結果找到グランパスinn白浜 ,冇廁所無所謂啦,一日半日,死不了的 :P 而且在樂天讀到的情報都是「讚」多,應該不錯吧 ;-)
頭像
hihi127
普通會員
普通會員

文章sunmark 發表於 週一 11月 08, 2004 2:57 pm

Hi,
我也打算明年初到白濱,勝蒲一遊,但仍未決定白濱一帶之住宿,各位可否推介一些房間及溫泉都漂亮的酒店。我在網上看到"柳屋"、"千疊"及"Green Hill"都好似幾好,煩請各位給點意見。 #-o
sunmark
新會員
新會員

文章Patrick Kwok 發表於 週一 11月 08, 2004 4:48 pm

sunmark,

我就懶, 費是煩所以交俾大石幫我search同book. 你可以參考下:

http://www.jpstay.com/phpBB2/viewtopic.php?t=326
頭像
普通會員
普通會員

文章sunmark 發表於 週一 11月 08, 2004 10:29 pm

Hi Patrick,
Thanks for yr reply!其實我個行程同你差不多。
Day 1 : 空港(巴士) > 和歌山市
Day 2 : 和歌山(租車) > 白濱
Day 3 : 白濱 > 紀伊勝浦
Day 4 : 紀伊勝浦 > 和歌山市(還車)
Day 5 : 和歌山市(船) > 德島 > (巴士)大阪
紀伊勝浦的"Hotel浦島"http://www.hotelurashima.co.jp/這酒店的溫泉"忘歸洞"很有名的,我打算住這間,而且包早晚兩餐都係自助餐,海側洋室只是JPY11,550/人。
sunmark
新會員
新會員

文章雪熊 發表於 週四 11月 11, 2004 12:06 am

Patrick Kwok 寫:係呀! 就係呢間. 好多謝你的資料好有用, 想問你係邊道搵, 我自問都幾勤力搵資料但都搵唔倒你的資料.

你可以試下係YAHOO JAPAN選地域, 再選旅遊, 就可以搵到好多幾合適的料. 雖然我唔識日文, 但都無問題, 好易搵

而我所見, 白濱的路唔會太複雜, 我諗你應該無問題[/quote]
雪熊
普通會員
普通會員

文章雪熊 發表於 週四 11月 11, 2004 12:08 am

Patrick Kwok 寫:係呀! 就係呢間. 好多謝你的資料好有用, 想問你係邊道搵, 我自問都幾勤力搵資料但都搵唔倒你的資料.

你可以試下係YAHOO JAPAN選地域, 再選旅遊, 就可以搵到好多幾合適的料. 雖然我唔識日文, 但都無問題, 好易搵

而我所見, 白濱的路唔會太複雜, 我諗你應該無問題[/quote]
雪熊
普通會員
普通會員

文章雪熊 發表於 週四 11月 11, 2004 12:19 am

sunmark 寫:Hi,
我也打算明年初到白濱,勝蒲一遊,但仍未決定白濱一帶之住宿,各位可否推介一些房間及溫泉都漂亮的酒店。我在網上看到"柳屋"、"千疊"及"Green Hill"都好似幾好,煩請各位給點意見。 #-o

唔知你的BUDGET係點, 但以我所見, 住白濱有幾個選擇,
1. 好似我咁, 對住白良濱, 個VIEW真係無敵, 服務仲非常滿意. 白濱莊都係對住白良濱
2. 好似PATRICK同hihi127住係千疊敷附近, 應該都可以望海, 但無沙灘景.
3. 梅樽溫泉同新湯崎都係一個唔錯選擇, 經過都覺得間旅館OK, 不過上網睇過梅樽溫泉頗貴

我覺得白濱有好多選擇, 你可以上網慢慢睇, 選到最好為止
雪熊
普通會員
普通會員

下一頁

回到 西本州

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 3 位訪客