登別溫泉那間好???

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

文章左脾 發表於 週四 9月 26, 2002 3:46 pm

Andy,

之前我介紹過果2間登別旅館, 係有齋浸溫泉的, 800-1000yen, 龍乃家個溫泉幾好架, 係園林實景, 嘩~如果落住雪仲正~~
左脾
普通會員
普通會員

google adsense
Google

文章AndyHui 發表於 週四 9月 26, 2002 4:04 pm

左脾:
第一瀧本館-$2000Yen/龍乃家溫泉-$800-1000Yen,但那個正D先,'第一瀧本館'好似開09:00-15:00,時間好短,不過唔知'龍乃家溫泉'開幾點.
頭像
AndyHui
普通會員
普通會員

文章左脾 發表於 週五 9月 27, 2002 11:50 pm

登別グランドホテル - 12:00-20:00 1000yen
龍乃家 - 12:00-16:00 1000yen
左脾
普通會員
普通會員

文章AndyHui 發表於 週六 9月 28, 2002 9:49 am

Thank you Jobe
頭像
AndyHui
普通會員
普通會員

文章小豬^m^ 發表於 週日 9月 29, 2002 12:07 am

我蜜月時住過"第一龍本館"~~
確然係相當正架~~

即係呢, 一入酒店就有一字排開o既大嬸向你鞠躬,
然後仲幫你拉行李, 再跪住入房幫你沖茶,
最後半跪住向後退先離開你房o個種~~
我同老公開心到丫~~~

第一龍o既規模相當大, 雖然唔算新淨,
但個"溫泉之天國"好勁!
有好多種唔多溫度同療效o既浴池唔在講,
而且大至洗頭水小至收縮水都有供應......
大小毛巾任用, 不過得細塊o既可帶入去~~
以五尺二三吋o既身形計呢,
大約都夠由上遮到下...起碼唔會明顯露點~~
呢招我學日本妹咋~~

至於男女分開o既問題, 由於女湯o既位置比男湯高好多, 所以男o既望唔到你, 相反你可以......
o個次我都係同老公約個時間響門口等,
不可不察o既係~~浴場門口有好幾張按摩椅,
未見人又有位大可以坐下, 反正唔駛錢~~
另外換衣服o既地方有凍鮮奶賣,
(250yen左右, 街外面賣150yen~)
成身滾車車飲一啖--正呀!
不過我o個次無帶錢~m~

食飯係可以選送入房食定係食自助
小豬^m^
初級會員
初級會員

文章panda1020 發表於 週日 9月 29, 2002 1:28 am

小豬^m^

比妳講晒我想講o既野tim。上次我住第一瀧本館重有o的得意野,就係第二朝訓醒一打開個窗,見到出面有隻狐狸,原來北海道真係有狐狸架。

棠棠

我第一次浸溫泉都係si si縮縮,入到換衫裡面見到全部都係阿嬏,嚇到走入厠所除衫,差o的比阿嬏笑我地.....naive.

第二次已經完全衝破心理障礙,重覺坦盪盪咁感覺唔錯。
頭像
panda1020
普通會員
普通會員

文章小豬^m^ 發表於 週日 9月 29, 2002 11:47 am

丫~~仲要補充三點:

第一, 的確有一part係可以著泳衣o既, 不過係"溫泉水泳池", 男女都入得......不過d水好鬼淺, 又只係少暖, 所以我同老公玩左5分鐘就覺無癮出返去......我諗當地人都覺得唔好玩, 所以只有3幾個細路仔, 同溫泉天國o個邊o既盛況無得fight.....最慘o既係要為5分鐘換泳衣同埋洗衫~m~......

第二呢, 第一龍入面有個機械大鐘, 係時係候會有d機械公仔表現桃太郎捉鬼(鬼係當地名物)o既故事, 同時奏出有好悅耳o既鐘聲, 都幾得意, 值得一睇.

第三呢, 就係第一龍係10點(9點?) check outo既, 所以第二朝會有d趕, 呢個係我覺得稍為美中不足之處o羅......
小豬^m^
初級會員
初級會員

文章panda1020 發表於 週日 9月 29, 2002 11:59 am

在 2002-09-29 11:47, 小豬^m^ 寫了:

第二呢, 第一龍入面有個機械大鐘, 係時係候會有d機械公仔表現桃太郎捉鬼(鬼係當地名物)o既故事, 同時奏出有好悅耳o既鐘聲, 都幾得意, 值得一睇.

o個枝叫「鬼大金棒」哎嗎,狼牙棒型,係第一瀧名物。
頭像
panda1020
普通會員
普通會員

文章kkyeung 發表於 週一 9月 30, 2002 1:09 am

第一龍男湯露天,還可以order清酒一面浸一面喝酒,一大樂事。
kkyeung
初級會員
初級會員

文章super women 發表於 週二 10月 01, 2002 9:59 pm

我推介登別的瀧本Inn,札幌有車到第一瀧本館,它在第一瀧本館對面,行幾步就到,而且仲可以到第一瀧本館浸溫泉
super women
新會員
新會員

文章Funnywin 發表於 週三 10月 02, 2002 9:45 pm

在早上從札幌到登別的瀧本Inn要幾點出發至可以趕到吃午飯和浸溫泉? 如果要坐很耐,值唔值得? 我想即日回札幌,有冇問題? 要唔要預先book? How much should I pay?

<font size=-1>[ 這篇文章被編輯過: funnywin 在 2002-10-02 21:46 ]</font>
Funnywin
普通會員
普通會員

文章ngmy 發表於 週三 10月 02, 2002 11:03 pm

搭JR 從札幌到登別大約1 hour 35 min.,我當年住登別萬世閣,風呂同房內dinner都唔錯嫁!不過我都有慕名去第一瀧本館參觀大金棒。
ngmy
普通會員
普通會員

文章V V 發表於 週三 10月 09, 2002 7:10 pm

小豬^m^
--------------------
食飯係可以選送入房食定係食自助?
不過食o既都係果d野~~
燒帶子同蟹腳~~仲有好多好味o既野食~~
嘩>m<好掛住呀!
--------------------

你話選送入房食同去食自助d野食係一樣,但價錢唔同個播.咁你係米簡送入房食呀.但食完可唔可以添食架.
V V
新會員
新會員

文章V V 發表於 週五 10月 11, 2002 2:29 pm

小豬^m^ 寫了:

點解第一瀧本個溫泉會有好多種唔多溫度同療效o既浴池,咁係米即係經人工做過手腳,米冇咁天然羅!
仲有,如果泉水係來自同一個泉,點解會有7種唔用成份.真奇怪!?
坉蚥S天池D水係米真係由地底來架,我指呏珙u水係唔係(the water is not boiled and piped in)
V V
新會員
新會員

文章rum 發表於 週五 10月 11, 2002 10:59 pm

個人推介瀧乃家,純日式溫泉旅館,正
我在登別住過兩晚,
一晚瀧乃家,一晚第一龍本館
比較之下都係前者好,無party客,
著住瀧乃家件浴衣和木屐行夜街,
連紀念品屋的老闆都問我點解不是日本人會識住瀧乃家
仲直豎姆指話正
rum
普通會員
普通會員

文章wini 發表於 週五 10月 11, 2002 11:22 pm

請問瀧乃家有無網頁?點樣book?幾多錢到?

Thanks
頭像
wini
高級會員
高級會員

文章tyatt 發表於 週六 10月 12, 2002 12:17 am

http://www.takinoya.co.jp
The price for two people is Y15000. Pretty expensive! But both meals are in the room. And the hotspring looks very nice.
I'm thinking about it too although I've booked Daiichi Takimotokan...um...
tyatt
新會員
新會員

文章左脾 發表於 週六 10月 12, 2002 1:03 am

rum,
志同道合喎~ 我雖然未住過, 但我好鍾意瀧乃家個正純日本旅館feel, 個露天溫泉係倚山而建, 園林實景, 我真係好嚮往, 我成日介紹比d網友, 不過好似未有網友接受(個價錢, 太貴~), 我其實上次去登別都冇揀
左脾
普通會員
普通會員

文章rum 發表於 週六 10月 12, 2002 7:47 pm

其實唔係貴第一龍本館好多
好似二千日元到
太大規模的溫泉唔好玩,似水上樂園多d
以前去過大阪世界大溫泉,別府杉乃井,
登別第一龍本館後感覺相同
都係鍾意純日式既feel
瀧乃家正是首選
rum
普通會員
普通會員

文章lewis 發表於 週四 10月 17, 2002 5:55 pm

先頭去瀧乃家網頁看過,發現有一種“open air bath for special room", 這是否露天風呂付客室 (私家露天風呂)? 如否,這是什麼意思? Thanks a lot !!
頭像
lewis
初級會員
初級會員

上一頁下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客