雪祭期間的衣著

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

雪祭期間的衣著

文章carjaswong 發表於 週五 10月 28, 2005 5:46 pm

我記得之前有個類似題目,但搵唔番,煩請有經驗的網友分享一下。

我打算配備:

- 保暖透氣內衣
- 長袖T-shirt / 衛衣
- 全套Gore-tax連抓毛windstopper內膽
- 厚身斜褲
- 厚底Gore-tax鞋
- 雪地手套
- 冷帽
- 頸巾

全套出齊在破冰船或冰瀑祭頂得住嗎?
Click to see my blog:
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

google adsense
Google

文章kanris 發表於 週五 10月 28, 2005 9:17 pm

我用的同你差唔多....

但我冇買甚麼保暖透氣內衣, 只係著普通cotton樽領衫(淨色, 用o黎襯衫果種)打底, 加件薄冷衫, 著埋columbia兩層褸, 夠晒!

連頸巾都唔多要用, 因為件褸係企領同埋拉鍊可以拉到上頸位, 好暖!

for女仔, 我會建議買埋雪褲(花園街百零蚊貨仔ok)! 男仔未必要!

(註: 我平時響hk係勁怕凍果隻, 成日都要著羽絨)
圖檔2007九州聖誕親子遊, 遊記連載中
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章小彭 發表於 週五 10月 28, 2005 9:26 pm

我都怕凍, 就著多一條薄棉長褲打底, 真係暖好多! 另外太陽眼鏡也是必要!

條長褲就算唔防水, 都要"seen"水!
頭像
小彭
超級會員
超級會員

文章carjaswong 發表於 週五 10月 28, 2005 9:30 pm

唔該老師和小彭。

係播,差D唔記得太陽眼鏡。入面著薄冷衫怕吾怕在暖氣地方除吾切?
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章小彭 發表於 週五 10月 28, 2005 9:35 pm

kanris 寫:連頸巾都唔多要用, 因為件褸係企領同埋拉鍊可以拉到上頸位, 好暖!

我都唔鐘意頸巾, 次次拎左去都冇用, 而gore-tex褸拉到上頸, 一滴風都入唔到, 真係勁暖架!

呀... 由於冷帽會整亂我個髮型, 所以我會用耳罩, 以免凍親耳仔! 嘻... :P
頭像
小彭
超級會員
超級會員

文章carjaswong 發表於 週五 10月 28, 2005 9:58 pm

小彭 寫:
kanris 寫:連頸巾都唔多要用, 因為件褸係企領同埋拉鍊可以拉到上頸位, 好暖!

我都唔鐘意頸巾, 次次拎左去都冇用, 而gore-tex褸拉到上頸, 一滴風都入唔到, 真係勁暖架!

呀... 由於冷帽會整亂我個髮型, 所以我會用耳罩, 以免凍親耳仔! 嘻... :P

小彭貪靚鬼 :roll: ,不過我都試過帶冷帽後出汗,搞到個頭成個賊咁 :D
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章kanris 發表於 週五 10月 28, 2005 10:26 pm

買neck warmer好過頸巾! (又係花園街, 幾十蚊貨仔ok)

二合一褸有帽架嘛, no need to use冷帽la!
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章carjaswong 發表於 週五 10月 28, 2005 10:44 pm

kanris 寫:買neck warmer好過頸巾! (又係花園街, 幾十蚊貨仔ok)

二合一褸有帽架嘛, no need to use冷帽la!

二合一褸頂帽掩不住耳仔嘛,我怕凍親隻耳呀 :x
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章小彭 發表於 週六 10月 29, 2005 9:31 am

還有...

雪地(滑雪)手套只適合玩雪/滑雪用, 帶住影唔到相架!

平常只用冷手套. :D
頭像
小彭
超級會員
超級會員

文章kanris 發表於 週六 10月 29, 2005 10:59 am

買一對滑雪手套, 兩個人分, 會實際d....

因為我發覺我成個trip都只係帶一隻, 留番一隻手要影相呀.....

仲有呀, 響雪地兩個人拖住行, 會冇咁易跌.....但如果兩個都帶大大隻的滑雪手套, 拖唔到架.....:)
頭像
kanris
終極會員
終極會員

Re: 雪祭期間的衣著

文章Sun 發表於 週六 10月 29, 2005 10:01 pm

carjaswong 寫:我記得之前有個類似題目,但搵唔番,煩請有經驗的網友分享一下。

我打算配備:

- 保暖透氣內衣
- 厚身斜褲
- 雪地手套
- 冷帽
- 頸巾

會坐破冰船(我只坐過紋別的破冰船, 船上的客艙有暖氣)的話, 冷帽加埋goretex外套的帽, 若果唔大風, 應該勉強還可以...大不了唔走出船艙外的甲板 :D :D...
但若果大風, 你可能在甲板企唔夠3分鐘就要走番入船艙 :x :x
Sun
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週日 10月 30, 2005 9:12 pm

kanris 寫:買一對滑雪手套, 兩個人分, 會實際d....

因為我發覺我成個trip都只係帶一隻, 留番一隻手要影相呀.....

仲有呀, 響雪地兩個人拖住行, 會冇咁易跌.....但如果兩個都帶大大隻的滑雪手套, 拖唔到架.....:)

唔係呀, 我同團友2號都有帶手套, 防水保暖果種, 拖足7日喎.

jason, 拖住真係安全好多o架, 我倆試過好多次差點滑倒, 都係咁o既組合先冇事~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週日 10月 30, 2005 9:23 pm

jason,

我都講下我當時的裝備:

上衣:
一件天殘衣, 即係montbell or pro-camfis的power-dry那種.
一件高領有拉鍊的排汗透氣t-shirt
一件windstopper擋風freece
一件冼水防風的羽絨

褲:
一條牛仔褲
一條防風冼水的雪褲
(如果你會搭火車or入到一d室內而又長時間的地方, 一上火車就可以除左雪褲佢, 所以我多數都係兩條一齊穿, 方便變身)

其他:
防風freece頸巾, 防風freece帽, 防風防水的手套, gortex抓山鞋.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

Re: 雪祭期間的衣著

文章travelpooh 發表於 週日 10月 30, 2005 9:28 pm

Sun 寫:
carjaswong 寫:我記得之前有個類似題目,但搵唔番,煩請有經驗的網友分享一下。

我打算配備:

- 保暖透氣內衣
- 厚身斜褲
- 雪地手套
- 冷帽
- 頸巾

會坐破冰船(我只坐過紋別的破冰船, 船上的客艙有暖氣)的話, 冷帽加埋goretex外套的帽, 若果唔大風, 應該勉強還可以...大不了唔走出船艙外的甲板 :D :D...
但若果大風, 你可能在甲板企唔夠3分鐘就要走番入船艙 :x :x

哈哈, 睇漏左, 原來以jason的裝備, 同我係網走時都差不多, 破冰船應該不太大問題. 雖然好大風, 不過, 主要條頸同對耳都保暖ok就冇問題.

網走破冰船裡面都有暖氣, 同火車果d一樣咁勁, 坐左一陣, 連freece都要除埋.

p.s. 阿sun, 好耐不見, 會來聚會嗎??
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章carjaswong 發表於 週日 10月 30, 2005 9:52 pm

pooh兄,又著雪褲又著牛仔褲會不會好論盡?

我今天在ProCamFis買了一係抓毛膽雪褲,我諗應該頂得住。
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章kanris 發表於 週日 10月 30, 2005 10:23 pm

不建議穿兩條褲, 一來室內如果太熱, 好辛苦, 二來, 太論盡好易跌低...
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章LaLa 發表於 週一 10月 31, 2005 12:29 am

kanris 寫:不建議穿兩條褲, 一來室內如果太熱, 好辛苦, 二來, 太論盡好易跌低...

咁應該點著最好?

:community::community::community::community::community::community::community::community::community::community:
LaLa
超級會員
超級會員

文章kanris 發表於 週一 10月 31, 2005 7:42 am

我就用左防水面的雪褲(有少量夾綿), 一條only....

1010都著同類產品, 但佢覺得有少少熱得滯.....

我諗真係因人而異.....

(註: 上述產品, 平均價約100-120元, 以花園街計)
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章mmken 發表於 週一 10月 31, 2005 10:11 am

真係因人而異o架. 第一次去北海道我試過著雪褲, 熱到救命. 之後再去, 都係著兩條褲, 一條牛仔褲 + 一條 oversize "seen" 水 or 防水褲 (花園街 約100 蚊), 一定要係束腳o個種. 只要唔透風就 ok.
1992 - 第一次去日本
1997 - 第一次單人匹馬去日本, 第一次到達北海道.
1998 - 第一次到達九州
2000 - 第一次到達四國
2001 - 第一次日本自駕
2005 - 第一次去世博
2008 - 九州全県走破
2008 - 北海道道南,道央,道北,道東全走破
2010 - 本州全都府県走破
2012 - 中部東北溜溜步

日遊行程, 相片.
mmken 二十六次下東洋
頭像
mmken
終極會員
終極會員

文章艾佛遜 發表於 週一 10月 31, 2005 11:24 am

其實真係唔洗著兩條褲,我都係就咁一條佐記斜褲都頂得住
再唔係買條super warm長褲打底咯,我買左一件去到都無著過,就咁晒左 :x
圖檔
頭像
艾佛遜
超級會員
超級會員

下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客