雪祭期間的衣著

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

文章stresemann 發表於 週一 7月 24, 2006 9:07 pm

凍天去北海道真系唔洗著羽絨?? 我出年2月會去玩, 我記得上次去比人搵笨話要著天蠶衣, 結果一入到室內, 成廿幾度, 真系熱到我滴汗, 所以我今次決定一件薄的尊領長袖打底就算, 但出面, 你地話著羽絨定columbia兩層褸就夠呢?

圖檔
頭像
stresemann
普通會員
普通會員

google adsense
Google

文章carjaswong 發表於 週二 7月 25, 2006 6:59 am

你有沒有看過我的裝備篇?

真人示範都唔信?
Click to see my blog:
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週二 7月 25, 2006 9:37 am

stresemann 寫:凍天去北海道真系唔洗著羽絨?? 我出年2月會去玩, 我記得上次去比人搵笨話要著天蠶衣, 結果一入到室內, 成廿幾度, 真系熱到我滴汗, 所以我今次決定一件薄的尊領長袖打底就算, 但出面, 你地話著羽絨定columbia兩層褸就夠呢?

快d去jason果度睇下啦, 真係好詳細o架.
http://www.carjaswong.com/Travel/06%20H ... 0Page.html
我雪祭之旅果度亦有少少介紹.

羽絨是一定要的.
室內溫度最高量到有成26度, 不過, 外面試過最低係-14度.
詳細你睇我同jason的遊記啦~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章Wendy2004 發表於 週三 7月 26, 2006 12:01 am

請問Jason及travelpooh, 你地著既鞋有冇內胆架.

今晚行過Lafuma個counter問吓D鞋, 個sales提議如果怕凍的話, 可選擇有fleeze內胆的高靴, 再加1對厚襪及2對絲襪. 其實有冇咁既需要呢, 如果著薄身 (夏天也可穿) 既goretex鞋會唔會唔夠呢?
頭像
Wendy2004
超級會員
超級會員

文章carjaswong 發表於 週三 7月 26, 2006 8:24 am

唔好呀,著有fleeze的鞋入到室內熱死你。呢個sales講的是不是去阿拉斯加零下四十度的裝備?

一般的goretex鞋已經ok!
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章stresemann 發表於 週三 7月 26, 2006 10:21 am

請問要唔要高桶個隻, 我冇高桶, 又唔想side錢買著個一兩次, 有冇其他野可以搭夠?

圖檔
頭像
stresemann
普通會員
普通會員

文章carjaswong 發表於 週三 7月 26, 2006 11:28 am

我那對只是僅過腳眼,除了一次踩進了很深的雪入了水之外,也沒有大問題。
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週四 7月 27, 2006 10:29 am

carjaswong 寫:唔好呀,著有fleeze的鞋入到室內熱死你。呢個sales講的是不是去阿拉斯加零下四十度的裝備?

一般的goretex鞋已經ok!

jason說得極對呀, 你入到室內地方, 一定會熱死, 我雪祭之旅遊記都有講啦, 有d地方室內有成26度呀.

如果你係怕凍, 好似我咁, 就穿冬天用的雪"密"啦~~
再唔係, 雪"密"之內, 穿多對薄"密".

至於行山鞋, 我的是中型桶, 即係standard size果種, 最重要係防水, 最好係gortex, 比較透氣冇咁焗.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週四 7月 27, 2006 10:31 am

carjaswong 寫:我那對只是僅過腳眼,除了一次踩進了很深的雪入了水之外,也沒有大問題。

入左水會唔會好凍呀??
我係雪上行得耐左, 都覺得好凍跍.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章carjaswong 發表於 週四 7月 27, 2006 11:53 am

凍呀, 一去到有toilet的地方馬上"鄧"番d雪出來。

襪方面,我著了一些在運動鋪買的,透氣的那種,羊毛襪只是極冷才著。
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週四 7月 27, 2006 4:08 pm

carjaswong 寫:凍呀, 一去到有toilet的地方馬上"鄧"番d雪出來。

d水入左鞋度, 咁快就變左雪/冰??
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章小彭 發表於 週四 7月 27, 2006 8:12 pm

stresemann 寫:請問要唔要高桶個隻, 我冇高桶, 又唔想side錢買著個一兩次, 有冇其他野可以搭夠?

普通goretex鞋+防水的長褲
頭像
小彭
超級會員
超級會員

文章carjaswong 發表於 週四 7月 27, 2006 8:50 pm

pooh兄,其實我第一次講得唔好,是入了雪在鞋內。
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章紅米奇 發表於 週四 7月 27, 2006 9:49 pm

其實唔係凍得好厲害,我都是普通波襪同波鞋
外套當然穿羽絨 or columbia都得
我就覺得羽絨暖d
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章travelpooh 發表於 週四 7月 27, 2006 11:33 pm

carjaswong 寫:pooh兄,其實我第一次講得唔好,是入了雪在鞋內。
:D :D :D
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章stresemann 發表於 週四 7月 27, 2006 11:40 pm

之前我去哈爾濱-23度, 凍到我死咁丫, 成程都感冒, 真系邊到都唔使去. 都系帶一兩件好d.

系呢, 其實有冇需要在北海道著羽絨+Gore-tex呢? 我都幾怕凍, 上次去著fleece加Gore-tex都好似唔多夠, 今次去網走會否凍過札幌呢?
頭像
stresemann
普通會員
普通會員

文章Wendy2004 發表於 週五 7月 28, 2006 12:25 am

請問pooh兄什麼是雪襪呢?

其實我不算怕凍. 但曾經有個經驗, 是在聖誕時候去東北的齊齊哈爾, 如果冇記錯, 當時溫度大約是零下十零廿度, 我著左國產羊毛底衫, 兩件T-shirt, 加埋羽絨 (國產既天鵝牌)同埋雪褲. 鞋就係當地買有絨毛內裡既棉鞋, 再加羊毛襪同埋leg warmer. 咁樣既裝備係室外既時候都覺得冷, 不是凍疆, 只是普通的冷. 我覺得是鞋的原故, 因為腳部唔夠暖, 連身都覺得冷; 所以今次特別注意鞋的問題.
頭像
Wendy2004
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週五 7月 28, 2006 9:15 am

stresemann 寫:系呢, 其實有冇需要在北海道著羽絨+Gore-tex呢? 我都幾怕凍, 上次去著fleece加Gore-tex都好似唔多夠, 今次去網走會否凍過札幌呢?

如果你係一個怕冷的人, 絕對係要啦~
你可以去睇一下雪祭之旅中, 耐寒的勁人與怕凍的熊仔o既裝備對比啊~~
真係唔同人唔同感覺與感受呢~~
我係一隻怕凍的熊仔~
網走係道東果邊, 又係郊野地方, 一定凍過札幌的呀~~ 我那時好似係只有-10度的. 哈哈, 遊記未去到day3, 所以未寫呢~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章紅米奇 發表於 週五 7月 28, 2006 9:26 am

對呀! 怕唔怕凍真係好個人的
我覺得網走凍過札幌, 話晒有破冰船, 氣溫都低d
『紅米奇の日迷心竅 Blog』
2010年4月箱伊為命の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2010年2月東北尋冰覓湯の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2009年新春血拼遂格睇 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年6月撲向九州之旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年4月東京獵櫻行動之旅
2008年2月東京夜鷹急行之旅
2007年2月東京吃、喝、玩、樂之旅
2006年7月初嘗北夏花花之旅
2005年2月北海道+東京覓食之旅 【 ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14470&start=0 】
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章travelpooh 發表於 週五 7月 28, 2006 9:36 am

Wendy2004 寫:請問pooh兄什麼是雪襪呢?

其實我不算怕凍. 但曾經有個經驗, 是在聖誕時候去東北的齊齊哈爾, 如果冇記錯, 當時溫度大約是零下十零廿度, 我著左國產羊毛底衫, 兩件T-shirt, 加埋羽絨 (國產既天鵝牌)同埋雪褲. 鞋就係當地買有絨毛內裡既棉鞋, 再加羊毛襪同埋leg warmer. 咁樣既裝備係室外既時候都覺得冷, 不是凍疆, 只是普通的冷. 我覺得是鞋的原故, 因為腳部唔夠暖, 連身都覺得冷; 所以今次特別注意鞋的問題.

雪襪, 我其實指的是羊毛襪而已, 不過, 佢寫明係雪地用的, 在coluimba同埋procam-fis買的, 羊毛係meloin果種羊毛~~ 應該暖d吧.
通常我都穿兩對襪, 裡面果對係普通薄襪, 因為天氣寒冷, 出汗不多, 外面果對雪襪可以穿兩-三天, 穿換只是裡面果對, 以保持衛生嘛.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

上一頁下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客