雪祭期間的衣著

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

文章travelpooh 發表於 週五 7月 28, 2006 9:39 am

雪祭期間, 試過差d滑倒的地方, 狸小路 同埋 層雲峽冰瀑祭會場.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

google adsense
Google

文章艾佛遜 發表於 週五 7月 28, 2006 1:15 pm

尤其係過馬路,真係好容易PK的
圖檔
頭像
艾佛遜
超級會員
超級會員

文章stresemann 發表於 週六 7月 29, 2006 4:50 pm

褲我覺得一條雪褲ok, 如果怕凍再加對女人c襪褲, 攪店.

圖檔
頭像
stresemann
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週日 7月 30, 2006 9:00 pm

stresemann 寫:褲我覺得一條雪褲ok, 如果怕凍再加對女人c襪褲, 攪店.

但係如果去到一d室內地方, 例如食店, or 長程火車, 的時候, 你想換褲就會好麻煩, 因為d廁所好細, 同埋有d係地上會有水的呢~~

係室溫廿幾度之下, 穿上超過一小時 , 好辛苦的呢~~
係到達札幌的第一天, 亦即係day2, 係午餐的時間, 我就中左招, 坐低左15分鐘就開始覺得好熱, 好彩係蟹本家的廁所夠大同清潔, 可以入去換番條牛仔褲, 如果唔係, 真係一路食一路出汗~~
係jr站同車箱的廁所, 要換褲的話, 真係有d難度, 因為可能冬天, d人帶埋d雪入去, 所以, 地面比較濕~~

所以, 蟹宴以後, 我就穿兩條, 一條係牛仔褲, 一條就雪褲, 咁就搵到可以坐低的地方便可以脫下呢, 方便一d~~
係夜車度好方便, 坐低就變身, 到左網走亦是, 變完身就出車~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章fannytung 發表於 週一 11月 06, 2006 12:53 am

各位好呀.. 我會18/12 出發去北海道, 請問呢個時候會唔會都係好凍架呢? 之前見到有人話要著羽絨加goretex, 咁呢個時候去使唔使咁著呢?
另外今日同bf o係花園街買左條雪褲, 但係見到有人話著燈芯絨褲都ok, 咁會唔會有人燈芯絨+雪褲咁樣著架呢?

tkx
fannytung
新會員
新會員

文章jennychiu 發表於 週一 11月 06, 2006 1:49 am

大人好詳盡,但我想知細路仔又點準備呢?有冇人幫到?
頭像
jennychiu
普通會員
普通會員

文章carjaswong 發表於 週一 11月 06, 2006 1:54 pm

fannytung 寫:各位好呀.. 我會18/12 出發去北海道, 請問呢個時候會唔會都係好凍架呢? 之前見到有人話要著羽絨加goretex, 咁呢個時候去使唔使咁著呢?
另外今日同bf o係花園街買左條雪褲, 但係見到有人話著燈芯絨褲都ok, 咁會唔會有人燈芯絨+雪褲咁樣著架呢?

tkx

十二月已經好冷,同樣的衣著就可以了。

怕冷的便著雪褲,否則燈芯絨褲都可以,但花園街的雪褲不透氣,在有暖氣的地方很熱(我太太上次便在吃飯的地方熱到流汗),要有心理準備。燈芯絨+雪褲?你準備去阿拉斯加?
Click to see my blog:
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章carjaswong 發表於 週一 11月 06, 2006 1:57 pm

jennychiu 寫:大人好詳盡,但我想知細路仔又點準備呢?有冇人幫到?

其實也是一樣,現在各大旅行用品店也有小童版的goretex,雪褲等賣,再怕的話在裡面多穿一件厚冷衫就可以了。
Click to see my blog:
Jason 的虛擬世界
頭像
carjaswong
超級會員
超級會員

文章fannytung 發表於 週一 11月 06, 2006 4:49 pm

carjaswong 寫:
fannytung 寫:各位好呀.. 我會18/12 出發去北海道, 請問呢個時候會唔會都係好凍架呢? 之前見到有人話要著羽絨加goretex, 咁呢個時候去使唔使咁著呢?

tkx

十二月已經好冷,同樣的衣著就可以了。

怕冷的便著雪褲,否則燈芯絨褲都可以,但花園街的雪褲不透氣,在有暖氣的地方很熱(我太太上次便在吃飯的地方熱到流汗),要有心理準備。燈芯絨+雪褲?你準備去阿拉斯加?

咁我就羽絨加goretex 加燈芯絨褲 啦! 多謝你答我呀!
fannytung
新會員
新會員

文章jennychiu 發表於 週一 11月 06, 2006 11:50 pm

海港城嗰d係咪呀?
頭像
jennychiu
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週三 11月 08, 2006 6:05 pm

jennychiu 寫:海港城嗰d係咪呀?

procamfis, 同埋overlander都有~~ 海港城海運大廈果度~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章jennychiu 發表於 週三 11月 08, 2006 6:29 pm

procamfis, 同埋overlander都有~~ 海港城海運大廈果度~~

thx
頭像
jennychiu
普通會員
普通會員

文章pohero 發表於 週四 11月 30, 2006 10:45 pm

我會出年一月尾去...我唔會去滑雪架...但果段時間應該係好凍...如果就咁著普通波鞋會唔會怕跌同埋隻腳會好凍架...??
pohero
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週五 12月 01, 2006 10:11 am

pohero 寫:我會出年一月尾去...我唔會去滑雪架...但果段時間應該係好凍...如果就咁著普通波鞋會唔會怕跌同埋隻腳會好凍架...??

其實就算穿行山鞋都一樣有機會會跣到, 只係機會細一d.
其實主要睇下你是否行在冰上囉, 行路時小心地上的冰, 唔好行在冰上, 尤其在城市中, 那些冰是從雪而來的, 當雪被多人踏過後會溶掉, 之後因為天氣冷而凝結成冰.

最重要係對鞋最好防水, 因為如果你對鞋濕左, 凍的感覺會利害d的.

係雪地上, 行得久了, 穿行山鞋一樣好凍, 只係耐寒的時間長久一D~~

如果怕凍, 可以買一d鞋形的暖貼, 到時放在鞋底囉~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章小小 發表於 週五 12月 08, 2006 10:20 pm

我見到花園街賣雪褲果檔有goretex褲賣, 請問有無人試過掂唔掂??
都要$280, 普通雪褲就百幾蚊
頭像
小小
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週六 12月 09, 2006 3:43 pm

小小 寫:我見到花園街賣雪褲果檔有goretex褲賣, 請問有無人試過掂唔掂??

會唔會只係個logo係gortex咋~~
只係a貨果種~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章Agnes 發表於 週六 12月 09, 2006 11:04 pm

travelpooh 寫:
小小 寫:我見到花園街賣雪褲果檔有goretex褲賣, 請問有無人試過掂唔掂??

只係a貨果種~~

同意,花園街有很多A貨的!
我買左條Columbia童裝雪褲,減左價後都係200尾,當然唔係gortex啦,不過都係防水同有夾棉,我覺得都足夠,如果你唔係太高大,可以試下!
頭像
Agnes
普通會員
普通會員

文章小小 發表於 週六 12月 09, 2006 11:37 pm

只係a貨果種~~

其實我唔識分a貨定堅貨 (所以成日俾人呃), 不過我都估佢a貨多
看檔阿叔話佢自己檔野係正貨, 專出口加拿大同澳洲
仲劏開左一條做版, 教人點分咩係goretex
我都摸過d料幾靚. 但始終唔敢買, 驚買果條同佢display果條唔一樣
頭像
小小
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週日 12月 10, 2006 7:40 pm

小小 寫:

只係a貨果種~~

其實我唔識分a貨定堅貨 (所以成日俾人呃), 不過我都估佢a貨多
看檔阿叔話佢自己檔野係正貨, 專出口加拿大同澳洲
仲劏開左一條做版, 教人點分咩係goretex
我都摸過d料幾靚. 但始終唔敢買, 驚買果條同佢display果條唔一樣

嘩, 咁攪野, 有埋貨辦比人睇添.
不過, gortex用肉眼我就真係唔知點分到.
我只係知道最簡單的test方法係用steam, 即係蒸氣.
gortex薄膜係可以比steam通過, 而唔比水通過~~

普通用nylon or 膠料的布, 當然亦可以防水的效果, 不過, 唔透氣囉, 即係steam係通過唔到的, 如果唔怕焗d的話, 當然也可以的, 即係雨褸同gortex風褸的分別而已~~

我始終都係相信"等價交易"的原則, 呢個係錬金術不變的原則~~
呵呵呵, 我仲未係錬金術師呢~~~~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章mtfong 發表於 週一 12月 11, 2006 1:58 pm

其實最好唔好著行山鞋!因為好多時鞋底既結構!系比人行碎石既路面!如果行平滑,有水既路面!一定好滑!
所以大家要留意一下個鞋底,多唔多紋?同對鞋是否系比人跑山或行石澗既?咁就多數會防滑!
頭像
mtfong
普通會員
普通會員

上一頁下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客