層雲峽冰瀑祭VS芰芴湖冰濤祭

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

層雲峽冰瀑祭VS芰芴湖冰濤祭

文章palm 發表於 週一 12月 19, 2005 7:39 pm

我預算28/1到札幌,只去一個祭典,如去芰芴湖會揀1月28 星期六, 如去層雲峽就會係1月30 星期一, 邊個精彩D, 唔該俾D意見。
palm
初級會員
初級會員

google adsense
Google

文章travelpooh 發表於 週二 12月 20, 2005 11:53 pm

呢個問題, 我今年年頭問過, 你試下SEARCH一下啦.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章news00 發表於 週三 12月 21, 2005 2:38 pm

I visited these places early this year.

芰芴湖 -- smaller area, more peaple, warmer weather, more beautiful spotlights, easier to get there, more difficult to find parking place (I rented a car in this visit)

層雲峽 -- larger area, less people, cooler, more beautiful firework, longer time to get there, easier to find parking place
news00
初級會員
初級會員

文章news00 發表於 週三 12月 21, 2005 3:00 pm

芰芴湖
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案.
news00
初級會員
初級會員

文章news00 發表於 週三 12月 21, 2005 3:01 pm

層雲峽
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案.
news00
初級會員
初級會員

文章palm 發表於 週三 12月 21, 2005 10:23 pm

news002

唔該你既資料分析呀,但星期一去層雲峽唔知有冇煙花睇呢?

travelpool,

我都嘗試過, 但係搵唔到, 你可唔可以指點吓呀.
palm
初級會員
初級會員

文章palm 發表於 週三 12月 21, 2005 10:33 pm

唉哎, 唔好意思, 打錯左係地個名.
sorry,sorry...........
palm
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週五 12月 23, 2005 12:00 am

palm 寫:travelpool,

我都嘗試過, 但係搵唔到, 你可唔可以指點吓呀.

係pooh, 唔係pool呀~~

直接比較可能未必有, 不過, 當時曾經討論過.
http://www.ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=11270
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週五 12月 23, 2005 12:02 am

不過, 我睇過網友的照片, 真係好似差不多, 我諗不如就番你個行程, 睇下邊一度順路d啦, 是旦去一個.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章palm 發表於 週五 12月 23, 2005 3:28 pm

travelpooh

真係對唔住, 變咗你做水池添.
睇唗個viewtopic, 真係袋左唔少錢落袋. 你6點到札幌, 二条市場開未呀.
我都係由東京坐JR夜車去札幌, 睇過三杉淳教路用credit card訂JR指定席, 你係咪都用呢個方法? 係咪有啲車程唔訂得架?
你去層雲峽冰瀑祭有冇煙火睇呀? 有冇啲特別活動類似支芴湖既太鼔表演或者冰上婚禮敢.
行銀河/流星之瀧會唔會冻得好緊要呀? 係咪好靚呢.
palm
初級會員
初級會員

文章三杉淳 發表於 週五 12月 23, 2005 4:03 pm

palm 寫:你去層雲峽冰瀑祭有冇煙火睇呀? 有冇啲特別活動類似支芴湖既太鼔表演或者冰上婚禮敢.

[冰瀑祭]有煙花睇, 但好似冇乜表演, 最多係可以坐住個車胎玩冰滑梯之類!!!

[層雲峽]一帶都比較凍, 我今年和travelpooh 同去時, 得零下十幾度!!! 至於瀑布, 雖然我冇去睇, 得即使唔係結咗冰, 水源亦應該好細, 唔慌壯觀得去邊..... :P
頭像
三杉淳
終極會員
終極會員

文章pace 發表於 週五 12月 23, 2005 4:34 pm

1) THERE IS [NO] FIREWORKS ON 30/Jan, please check here :
http://www.sounkyo.net/japanese/news_hyobaku.html

2) 我自己'就鐘意支芴湖多d...因為有個靚靚湖景做background,雖然層雲峽都有個雪山,但感覺無咁開揚

3) 銀河同流星瀑我都去過,無乜特別,大部份都結左冰得好少水流出黎,係真係好凍就真
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章palm 發表於 週五 12月 23, 2005 7:13 pm

三杉淳 & travelpooh

睇左相先識恭喜你地, BB好cute喎, 有冇聽過早排有個外國調查"人感覺最開心的事情"___係睇見自己既孩子笑呀.

pace

唔該先. 係支芴湖你住邊度呀, 如即日往返係咪睇唔到煙花呢. 你當時睇到啲咩表演節目呀.
palm
初級會員
初級會員

文章pace 發表於 週五 12月 23, 2005 7:58 pm

支芴湖...梗係丸駒啦...正!!!!

詳情請search舊post....(^_^)
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章travelpooh 發表於 週五 12月 23, 2005 10:41 pm

palm 寫:三杉淳 & travelpooh

睇左相先識恭喜你地, BB好cute喎, 有冇聽過早排有個外國調查"人感覺最開心的事情"___係睇見自己既孩子笑呀.

吓, 個bb我冇份o架~~
我幾時有bb o架, 好驚呀.................

:nerd: :nerd: :nerd: :nerd: :nerd: :nerd: :nerd:
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週五 12月 23, 2005 10:53 pm

palm 寫:travelpooh

真係對唔住, 變咗你做水池添.
睇唗個viewtopic, 真係袋左唔少錢落袋. 你6點到札幌, 二条市場開未呀.
我都係由東京坐JR夜車去札幌, 睇過三杉淳教路用credit card訂JR指定席, 你係咪都用呢個方法? 係咪有啲車程唔訂得架?
你去層雲峽冰瀑祭有冇煙火睇呀? 有冇啲特別活動類似支芴湖既太鼔表演或者冰上婚禮敢.

哈哈, 係呀, 我係一隻熊仔, 不過, 成日都變成水池呢, 呵呵......

果日去左jr站地下街的cafe食左個早餐, 因為天寒地凍, 已唔想再搭車先搵到野食, 而且,二條市場走番去大通公園都唔近o架, 我地係去完網走, 番左去札幌, 住住dormy inn的時候, 先搵左一個早上去二條市場果度試果個"丸鮮井".

係呀, 我就係用三杉講果個website, (雪祭之旅果度都有link呀, 你有冇睇呀) , 去book左來回東京與札幌果6程車票, 仲有就係札幌去網走果程夜車, 所以果日搭飛機都幾驚o架, 驚飛機delay, 咁d車票就......
係有d特別車程唔訂得, 主要都係sl系列的火車, 同埋norokko呢d特別列車囉.

層雲峽, 我有睇花火表演, 你去層雲峽的website就見到冰瀑祭的節目時間表, 可以知道你去果日有冇花火表演呢. 銀河之瀧同埋流星之瀧我最後都係冇去到, 睇過網友的照片, 好彩冇去, 真係冇咩野睇o架~~ 留番夏天or秋天睇好d~~

層雲峽係整個旅程中最凍的地方, 網走都冇咁凍, 當日的早上, 我的溫度計度到只有-14度呢~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章kanris 發表於 週六 12月 24, 2005 12:27 am

travelpooh 寫:

我幾時有bb o架, 好驚呀.................

:nerd: :nerd: :nerd: :nerd: :nerd: :nerd: :nerd:

哈哈.....好美麗的一個誤會+笑話!!! :D :D
圖檔2007九州聖誕親子遊, 遊記連載中
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章palm 發表於 週六 12月 24, 2005 4:49 pm

吓, 原來我搭錯綫呀.

我見三杉淳話同travelpooh去層雲峽, 敢相裡面剩係得一對碧人, 咪以為travelpooh係果位靚靚太太囉.

咁多位唔好怪.
palm
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週日 12月 25, 2005 11:50 am

palm 寫:吓, 原來我搭錯綫呀.

我見三杉淳話同travelpooh去層雲峽, 敢相裡面剩係得一對碧人, 咪以為travelpooh係果位靚靚太太囉.

咁多位唔好怪.

哈哈, 係呀, 我地係兩團人呢~~
三杉淳就同佢太太一團, 結婚之後的二次蜜月呢~~ 呵呵呵.....
你想見三杉的靚太太, 下次聚會都出來, 咪可以見到囉, 仲可以見埋佢地趣緻的bb呢~~

我果團係一行四人, 詳情可以睇番下面的雪祭之旅.

其實, 之前係網走, 我地仲同埋citibatter果團人一齊坐破冰船呢~~

係北海道, 你係可以遇上很多ec2japan的網友o架~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週日 12月 25, 2005 11:51 am

kanris 寫:
travelpooh 寫:

哈哈.....好美麗的一個誤會+笑話!!! :D :D

哈哈, 係呀, 聖誕節嘛, 就來一個聖誕笑話應下節啦~~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客