層雲峽冰瀑祭VS芰芴湖冰濤祭

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

文章miriamsinbb 發表於 週一 12月 26, 2005 11:49 am

請問一下, 如果去支笏湖看冰祭, 住那一間酒店比較適合呢?
謝謝!
頭像
miriamsinbb
初級會員
初級會員

google adsense
Google

文章palm 發表於 週一 12月 26, 2005 12:21 pm

暫時偏向芰芴湖,貪佢冇咁凍,同埋氣氛好d。
請問知唔知道06年芰芴湖冰瀑祭時間表,我search到果d都係05年之前既。
不過芰芴湖除左冰瀑祭好似冇乜野玩喎,諗住食完lunch先入去。
如果我6點鐘到札幌,去邊度好呢?如果去小樽,有冇d朝市咁早開?
如果網上訂指定席,係咪係香港先出JR pass先,然後用credit card上網訂宿位(係咪得一卡咋?),去到開pass既時候,出示埋封訂位確認信,咁就唔會係信用咭過數架喇?
好驚做錯程序,palm famliy4張pass會損失慘重架!
palm
初級會員
初級會員

文章natalieying 發表於 週一 12月 26, 2005 3:57 pm

但你之前唔係plan左1月28日去芰芴湖咩??
你仲想要咩時間表
頭像
natalieying
超級會員
超級會員

文章palm 發表於 週一 12月 26, 2005 4:46 pm

係節目時間表, 即係邊日放煙花,幾點有太鼓表演......
palm
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週二 12月 27, 2005 12:03 am

palm 寫:係節目時間表, 即係邊日放煙花,幾點有太鼓表演......

唔知你有冇去呢個website呢??
http://www.shikotsuko.com
仲有呢個:
http://www.shikotsuko.com/hyoto2006/index.htm
詳細時間表可能要遲d才有吧.
又或者你試下email問下佢地:
info@shikotsuko.com
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章palm 發表於 週二 12月 27, 2005 4:53 pm

travelpooh,

嗰啲綱我已經上過, 就係冇節目時間表囖, 我會試下email問, 問到話俾大家知.

訂票ge程序岩唔岩ar?雖然離左題,你都答la好冇?
palm
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週三 12月 28, 2005 1:01 am

palm 寫:暫時偏向芰芴湖,貪佢冇咁凍,同埋氣氛好d。
請問知唔知道06年芰芴湖冰瀑祭時間表,我search到果d都係05年之前既。
不過芰芴湖除左冰瀑祭好似冇乜野玩喎,諗住食完lunch先入去。
如果我6點鐘到札幌,去邊度好呢?如果去小樽,有冇d朝市咁早開?
如果網上訂指定席,係咪係香港先出JR pass先,然後用credit card上網訂宿位(係咪得一卡咋?),去到開pass既時候,出示埋封訂位確認信,咁就唔會係信用咭過數架喇?
好驚做錯程序,palm famliy4張pass會損失慘重架!

palm 寫:travelpooh,
訂票ge程序岩唔岩ar?雖然離左題,你都答la好冇?

啊, 其實係下面果度我都答過的了, 以為你睇左添, 不過, 冇所謂啦, 係度再答你啦.
http://www.ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?p=154821

JRPASS, 你一定要係香港買, 係日本係冇得賣的, 一定要係日本以外的地方買.
係香港買JRPASS的時候, 你會拎到一張叫JRPASS COUPON的東西, (好似係叫呢個名), 係成田空港果度, 搵番JR果個換PASS的COUNTER就可以換JRPASS的了. 換好JRPASS就可以BOOK車票. (都係同一個地方而已)
(去jta買啦, 26000yen咋)

你取車票時, 最緊要有幾野樣一定要的.
1. email confirmation letter
2. book車票時的credit card, 佢用來對番你email上的credit card no的.
3. jr pass
決一不可, 留意, 留意~~

你有JRPASS的話, 當然冇CHARGE會收啦, 不過, 如果你係NO SHOW, 就算係任何原因都好, 冇出車票的話, 佢係會自動CHARGE你的credit card的了, 所以, 當日我都好驚班飛機delay o架, 就算cancel都要收幾百yen啦, 何況係飛機上都冇得上網去攪cancel啦.

6點鐘到達札幌的話, 去一下梳洗先啦, 寄存一下行李在locker度, 攪攪下都6點幾7點, 再去埋附近地下街的cafe食個早餐, 一早趁大通公園少人的時候, 去左大通公園影相先, 冇咁多人o架, 少d背景嘛.

如果你真係想去小樽的話, 果度好似有個叫"鄰友朝市"的地方, 最近小樽站的有"三角市場", 我估你去到都成7點呢.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章palm 發表於 週三 12月 28, 2005 11:26 am

travelpooh,

真係唔該嘥.
我問左JTA喇, 諗住睇多幾日, 希望啲YEN回番6.5...就好了.
palm
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週三 12月 28, 2005 11:43 pm

palm 寫:travelpooh,

真係唔該嘥.
我問左JTA喇, 諗住睇多幾日, 希望啲YEN回番6.5...就好了.

不用客氣, u're welcome.
jta收yen o架, 有冇之前找定d yen呀??
除左ec2japan呢度, 得閒都來我屋企坐下啦.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章palm 發表於 週四 12月 29, 2005 12:00 pm

travelpooh,

唉, 就係之前6.4都冇買囖. 剛剛問完, 依家係6.58, 或者買住200,000yen度, 出左jr pass先.

我今朝去過你屋企啦. 仲探埋你個"貧友"添.
palm
初級會員
初級會員

文章luisl 發表於 週六 12月 31, 2005 11:51 am

hello, 大家好
因多出一日時間, 我們都打算到支芴湖浸溫泉及看冰際,
但是, 如果由支芴湖再出發去登別可以用什麼交通工具前往
謝謝.
luisl
新會員
新會員

文章travelpooh 發表於 週六 12月 31, 2005 6:14 pm

luisl 寫:hello, 大家好
謝謝.

沒有直接的交通.
你要由支笏湖先去南千歲jr站, 再由南千歲搭jr去登別.
http://www.shikotsuko.com/map1.htm
http://www.ekikara.jp/newdata/detail/01010050/2.htm
跟住再在登別搭巴士去登別溫泉呢, 都幾轉折.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章luisl 發表於 週日 1月 01, 2006 4:29 pm

謝謝回覆 :-)
都幾煩喎, 但又唔想浪費時間用酒店 shuttle bus
支芴湖-->札幌---札幌--->登別
全程都有兩間温泉旅館的穿梭巴士,
但就'哂'時間搭車 :(
luisl
新會員
新會員

文章palm 發表於 週四 1月 05, 2006 5:21 pm

我book左丸駒喇. 佢回覆話星期六同星期日都有煙花睇, 但係send email俾觀光局, 足足一星期都耒覆呀.
palm
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週六 1月 07, 2006 1:27 pm

palm 寫:我book左丸駒喇. 佢回覆話星期六同星期日都有煙花睇, 但係send email俾觀光局, 足足一星期都耒覆呀.

你去完丸駒之後, 可否報告一下comment呢??
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章notmanlmchan 發表於 週日 1月 08, 2006 3:55 am

好耐冇上過黎,唔好介意我依家先放層雲峽冰瀑祭,流星之滝同銀河之滝d相

圖檔
層雲峽冰瀑祭

圖檔 圖檔
銀河之滝

圖檔 圖檔
流星之滝
頭像
notmanlmchan
初級會員
初級會員

文章luisl 發表於 週一 1月 09, 2006 10:41 am

travelpooh 寫:
luisl 寫:hello, 大家好
謝謝.

沒有直接的交通.
你要由支笏湖先去南千歲jr站, 再由南千歲搭jr去登別.
http://www.shikotsuko.com/map1.htm
http://www.ekikara.jp/newdata/detail/01010050/2.htm
跟住再在登別搭巴士去登別溫泉呢, 都幾轉折.

已經'卜'左丸駒, 佢地都話係咁樣去登別
冇辦法 :roll:
luisl
新會員
新會員

文章palm 發表於 週一 1月 09, 2006 12:18 pm

我book左28/1丸駒, 打左電話去北海道旅遊中心問(華語81112228920)
話重未出節目時間表, 剩係話最多表演會在星期日,
但是酒店shuttle bus 由札幌去到支芴湖都15:30, 第朝10:00就走, 都睇唔到日間表演, 我回程都唔會搭酒店車了, 一於睇埋啲表演先走.
Luisl你邊日去呀? 交通會點安排?
睇左上面屠雲峽啲相禁靓, 希望支芴湖都唔會令我失望喇.
Travelpooh, 去完番尼唔俾comment點對得起大家, ok喎.
palm
初級會員
初級會員

文章yee_fonghk 發表於 週一 1月 09, 2006 3:57 pm

notmanlmchan 寫:好耐冇上過黎,唔好介意我依家先放層雲峽冰瀑祭,流星之滝同銀河之滝d相

圖檔
層雲峽冰瀑祭

圖檔 圖檔
銀河之滝

圖檔 圖檔
流星之滝

流星之滝同銀河之滝d相

你有冬天的銀河、流星之淹,很漂亮啊!
我就有夏天的銀河、流星之淹同大家分享。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案.
頭像
yee_fonghk
普通會員
普通會員

文章palm 發表於 週三 2月 08, 2006 11:40 am

回來了.
支芴湖冰瀑祭規模很少. 相信海洋公園都要辦都辦得到. 不過落住大雪吃喬麥麵很有風味.
由於落大雪關係. 從札幌開出的迎送巴士走了兩個多小時才到丸駒.
支芴湖很美. 丸駒簡直一流. 12,600yen一泊兩食絕對值回票價.
晚餐主打有燒魚.刺身. 鴨胸火鍋. 加埋配菜甜品. 大食如palm哥哥(係shabu禪食左4碟牛肉)都食唔哂.
晚上浸露天風呂時頭頂還在飄雪. 景緻甚隹. palm dady話佢浸風呂時有兩位日本大叔同佢傾計. 話好多北海道人專程黎丸駒浸溫泉架.
不過第二朝十點就check out覺得太趕囖.
palm
初級會員
初級會員

上一頁下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客