旭山動物園同小樽水族館

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

旭山動物園同小樽水族館

文章sukie 發表於 週日 8月 13, 2006 12:16 am

旭山動物園同小樽水族館
邊樣值得去d?邊個好玩d呀
sukie
初級會員
初級會員

google adsense
Google

文章pace 發表於 週日 8月 13, 2006 12:09 pm

兩個個性質係有少少分別個喎
一個係動物園一個係水族館
好難直接比較的呢
不過講多野睇的話
係旭山會多d亦都大d
但交通就水樽方便d咁啦
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章elky 發表於 週日 8月 13, 2006 8:05 pm

pace:

請問如果我只有5天在北海道(實則係三天,只遊登別、小樽及扎幌),好想睇企鵝散步,水族館是否是否和旭川的也差不多?如果去旭川,我只會去動物園,
你建議去哪一個多些?謝!
elky
初級會員
初級會員

文章pace 發表於 週日 8月 13, 2006 8:49 pm

小樽好似無企鵝巡遊個喎?
既然你去登別,點解唔去登別個SEA WORLD呢?
SEA WORLD又有企鵝巡遊睇,咁咪唔駛諗去唔去旭山o羅。
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章elky 發表於 週一 8月 14, 2006 4:50 pm

Pace:

我未必去海洋館既原因是關於時間同錢既問題。我都幾頭痛,唔知點取捨,不如聽下你既意見 :scratch:
我唸住由扎幌落登別,知道單程交通費要成4000yen,想利用溫泉酒店的免費迎送服務,但旅館要在13:30 先可以在車站pick up d 客 , 去到登別已是三時了,我知道無法配合企鵝show。第二日早上十時是旅館送返扎幌時間,如果搭佢
,又睇唔到企鵝出巡啦!
如果我要看但企鵝,就要付出4000x4(即16000yen)既代價,我又不至於
非看不可,各位點睇呢?比d意見我呀,謝謝。
elky
初級會員
初級會員

文章pekkle 發表於 週一 8月 14, 2006 5:48 pm

扎幌落登別,單程交通費2100yen......
pekkle
初級會員
初級會員

文章li-bai-lin 發表於 週一 8月 14, 2006 8:00 pm

JR北海道設有"自由席往復割引きっぷ", 來回登別, 只需4,040yen... 8-[

另外如果搭jr去登別, 最平都要3,200yen(在苫小牧轉車... 如果冇睇錯), 因為有特急料金... 8-[

如果要乘特急車直達登別, 應該要成3,850yen... 所以來回只需4,040yen真係好抵(不過係自由席) 8-[
働きたくない...
li-bai-lin
普通會員
普通會員

文章elky 發表於 週一 8月 14, 2006 10:33 pm

Thanks for pekkle and li-bai-lin ! I found the travel book mention the ticket of Jr should be 4000Yen for single , maybe 1980yen is for bus (more time consuming). I have some confusion of "自由席往復割引きっぷ", can someone say more words of it. If I just take the Jr for single , any
special price ?
elky
初級會員
初級會員

文章samsam 發表於 週一 8月 14, 2006 11:08 pm

如果真係咁想睇不如你放棄去果程免費迎送巴士,
坐07:00"札幌駅前"開出既道南巴士去"登別"落車 (不過真係倒塔咁早, 好辛苦下),
行路過去"登別海洋公園NIXE", 咁你就可以睇到11:00既企鵝出巡,
玩完呢度可以坐巴士去登別溫泉街既酒店check-in及放低行李,
下午重可以去埋"登別熊牧場"添~

道南巴士 (札幌~登別温泉) 單程車費1,900円
http://www.donanbus.co.jp/bus/onsen/index.html
頭像
samsam
超級會員
超級會員

文章elky 發表於 週二 8月 15, 2006 4:04 pm

Sam sam:

多謝你的意見,我唸都係放棄走的一程免費車,在旅管搵巴士去海洋館。
七點要去到趕巴士真係好早要起身,真係好辛苦,旅行都係要放鬆d,唔好成
日為佐趕車迫自己咁早起來,免得掛住掛住之前一晚「訓」唔到(我周不時這樣)。
elky
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週三 8月 23, 2006 4:18 pm

elky 寫:Sam sam:

多謝你的意見,我唸都係放棄走的一程免費車,在旅管搵巴士去海洋館。
七點要去到趕巴士真係好早要起身,真係好辛苦,旅行都係要放鬆d,唔好成
日為佐趕車迫自己咁早起來,免得掛住掛住之前一晚「訓」唔到(我周不時這樣)。

真係魚與熊掌的決擇呢~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章sukie 發表於 週三 8月 30, 2006 9:28 pm

我去完返黎喇…去左旭山動物園…哥日好多日本人都去玩呀…好熱鬧…
企餓…海獅…北極熊全部都有睇…而且日本人好有秩序…雖然排長龍…但其實好快就有得睇…同d動物好近接觸…好好玩呀…
sukie
初級會員
初級會員

文章pekkle 發表於 週五 9月 01, 2006 10:11 am

sukie 寫:我去完返黎喇…去左旭山動物園…哥日好多日本人都去玩呀…好熱鬧…
企餓…海獅…北極熊全部都有睇…而且日本人好有秩序…雖然排長龍…但其實好快就有得睇…同d動物好近接觸…好好玩呀…

旭山動物園玩o左幾耐??邊個館最好玩??
睇o左奇蹟動物園,知道旭山動物園o既(飛翔)企鵝館,(不過D企鵝好似只會在冬
天散步),猛獸館(D豹
pekkle
初級會員
初級會員

文章ronaldino 發表於 週五 9月 01, 2006 3:16 pm

我上個禮拜去完, 同你一樣跟巴士團, 有兩個半鐘
其實個園唔係好大, 主力行咗北極熊, 企鵝同海豹先, 其餘慢慢行. 如果唔玩機動遊戲, 都僅僅夠
上個禮拜因為行行吓落大雨要避雨, 所以行唔到農場果便
頭像
ronaldino
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週五 9月 01, 2006 4:34 pm

ronaldino 寫:我上個禮拜去完, 同你一樣跟巴士團, 有兩個半鐘
其實個園唔係好大, 主力行咗北極熊, 企鵝同海豹先, 其餘慢慢行. 如果唔玩機動遊戲, 都僅僅夠
上個禮拜因為行行吓落大雨要避雨, 所以行唔到農場果便

請問有冇巴士團的website可供參考??
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章ronaldino 發表於 週五 9月 01, 2006 6:14 pm

頭像
ronaldino
初級會員
初級會員

文章mamamui 發表於 週五 9月 01, 2006 6:44 pm

咦, 我上星期都有join呢個 bus tour 去旭山喎.... 當日好熱,又多人,冇乜心機行....
Join 呢個 tour, 要留意在旭川拉麵村只得1小時,若同時好多旅遊巴到會不夠時間. 最好分頭行事. 我就索性選擇不食拉麵. ;-)
mamamui
初級會員
初級會員

文章sukie 發表於 週五 9月 01, 2006 7:16 pm

pekkle 寫:
sukie 寫:我去完返黎喇…去左旭山動物園…哥日好多日本人都去玩呀…好熱鬧…

旭山動物園玩o左幾耐??邊個館最好玩??
睇o左奇蹟動物園,知道旭山動物園o既(飛翔)企鵝館,(不過D企鵝好似只會在冬
天散步),猛獸館(D豹
sukie
初級會員
初級會員

文章sukie 發表於 週五 9月 01, 2006 7:18 pm

mamamui
ronaldino︰

原來大家都係住喜來登呀?
sukie
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週六 9月 02, 2006 12:01 pm

啊, 好似唔住SHARTON就冇得JOIN呢個TOUR呢~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客