遊熊牧場+ 登別海洋世界+伊達時代村

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

文章yuc9 發表於 週六 4月 21, 2007 9:55 am

pinkyiu,
I am afraid you should buy 7- day pass is better, because,札幌--> 登別 and登別--> 函館, take JR is quite expensive, and 7- day pass will cover all your transportation.
when will be your trip ? I will arrive at Sapporo on 12/7 and leave on 20/7.
yuc9
初級會員
初級會員

google adsense
Google

文章yuc9 發表於 週日 4月 22, 2007 6:35 pm

dear blackcat,
I and my hubby will go to 登別 from sapporo , stay for one night, and then back to sapporo, I know that it cost ~1530 to take donan bus (one way), do you think that it is better to take JR ?
thanks

4張票7880yen,可以四個人一齊用或者兩個人用來回。

bl
yuc9
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週一 4月 23, 2007 10:49 am

dear blackcat,

I and my hubby will go to 登別 from sapporo , stay for one night, and then back to sapporo, I know that it cost ~1530 to take donan bus (one way), do you think that it is better to take JR ?

thanks

其實巴士平過搭JR,不過道南巴士時間只得一班要就住時間,
基本上同酒店的免費送迎巴士一樣時間(我覺得時間好差)
http://www.donanbus.co.jp/bus/onsen/index.html
如果想有多些時間在登別玩的話,建議坐JR。可以一早去到,第二日又唔使趕住走。
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章wing1234 發表於 週一 4月 23, 2007 1:47 pm

pinkyyiu 寫:下午1點幾先去睇登別海洋世界(可以睇埋2點的企鵝出巡)
[-o<

想問在7月仲有沒有企鵝出巡?? 好想看!!

謝謝解答!
wing1234
新會員
新會員

文章bigbear 發表於 週一 4月 23, 2007 3:39 pm

As I remember the Bus will take 2 - 3 hrs, the JR will only take 30 -45 min. that is the different, but the bus should have more than one bus for a day.
bigbear
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週一 4月 23, 2007 5:47 pm

As I remember the Bus will take 2 - 3 hrs, the JR will only take 30 -45 min. that is the different, but the bus should have more than one bus for a day.

一般巴士停站的就要兩個幾三個鐘先到,
我講個隻係高速巴士直達溫泉街約個半鐘,
不過都係搭JR會快的。
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章qln_nlp 發表於 週二 5月 01, 2007 4:27 pm

我打算坐登別酒店無料巴士到登別, 但回程時打算自費回札幌..... (因為酒店巴士或道南巴士時間都在早上, 我打算下午4pm-5pm才回札幌)

但我在yahoo路線情報查出以下價格.
JR特急北斗号: 片道4,360円(乗車券2,100円 特別料金2,260円)

那如果我只買一張單程票, 要付4,360yen? (我們2個人, 如果買2張, 都已經貴過4張回數券了!)

自費回程好像很不化算...... 請問各位有否好提議, 我要怎樣安排才好?

謝謝!
qln_nlp
初級會員
初級會員

文章Brian CHU 發表於 週三 5月 02, 2007 11:19 am

wing1234 寫:
pinkyyiu 寫:下午1點幾先去睇登別海洋世界(可以睇埋2點的企鵝出巡)
[-o<

謝謝解答!

7月有企鵝巡遊,睇下呢度:
http://www.nixe.co.jp/main.htm
頭像
Brian CHU
超級會員
超級會員

文章Brian CHU 發表於 週三 5月 02, 2007 11:22 am

wing1234 寫:
[-o<

謝謝解答!

7月有企鵝巡遊,睇下呢度:
http://www.nixe.co.jp/main.htm
頭像
Brian CHU
超級會員
超級會員

文章blackcat 發表於 週三 5月 02, 2007 11:59 am

JR特急北斗號: 片道4,360圓(乘車券2,100圓 特別料金2,260圓)

那如果我只買一張單程票, 要付4,360yen? (我們2個人, 如果買2張, 都已經貴過4張回數券了!)

坐一程係貴好多架,
來回割引票只係4040yen來回,(當然回數票重平只係7880yen四張票)
如果坐酒店無料巴士要下午才到登別,(14:00由札幌開出)
所以當初我都係決定自己搭車又可以用割引票。
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章daddywu 發表於 週三 5月 02, 2007 1:43 pm

咁即係搭無料巴士, 時間就唔好 ;
自費坐車, 就要真金百銀比錢搭.

我想問, 因從未去過北海道,
如果真係自費坐 JR 去登別,
咁我係咪要係登別站轉巴士先會去到溫泉街 ?
另外登別熊牧場, 地獄谷, 係唔係都係溫泉街附近,
行過去就 OK?

THANKS !!
頭像
daddywu
普通會員
普通會員

文章blackcat 發表於 週三 5月 02, 2007 2:20 pm

如果自費搭車去,
可以一早就去登別,
去nixe睇完早上個場企鵝巡遊先搭巴士上溫泉街,(道南巴士300yen一程在登別站門口搭)都好方便,
地獄谷由溫泉街行去就得,
而熊牧場都可以行同埋坐吊車(吊車要比錢不過幾得意,行就十分鐘左右上到覽車站)
入場票己包覽車的費用,
如果去熊牧場加nixe就可以買兩個park的套票3000yen,平過分開買好多。
我覺得自己搭車去時間好使好多同可以睇多些。(我都係自己搭車去)
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章daddywu 發表於 週三 5月 02, 2007 4:56 pm

nixe 要 2300, 熊牧場要 2520, 比起你講既 3000, 真係差好遠喎....
咁邊度有得買黎張套票 ? 坐吊車費又包唔包呀 ? thanks !!
頭像
daddywu
普通會員
普通會員

文章blackcat 發表於 週三 5月 02, 2007 5:52 pm

nixe 要 2300, 熊牧場要 2520, 比起你講既 3000, 真係差好遠喎....

咁邊度有得買黎張套票 ? 坐吊車費又包唔包呀 ? thanks !!

係nixe或者熊牧場的門口同佢講買theme park ticket就可以,
其實者有三個theme park包括依達時代村的就4300yen,(任何一個park買都有)
而吊車(應該係吊椅,就好似上滑雪場個種得張椅個隻,不過係單坐位)﹐210yen(唔知有無記錯,我上次去落大雪椅都濕晒所以無坐到)
不過吊椅係等你唔使行樓梯上覽車站,
上到覽車站再坐約8分鐘覽車上山頂熊牧場(我上次大風雪,足足坐左15分鐘,因為大風佢開得慢同有時要停下)
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章daddywu 發表於 週三 5月 02, 2007 9:01 pm

感激 "BLACK CAT" 詳盡解答 !!
頭像
daddywu
普通會員
普通會員

文章daddywu 發表於 週三 5月 02, 2007 9:19 pm

唔好意思, 剛睇到網上有人話, 套票可以係唔同日子分開用, 真定假 ?
頭像
daddywu
普通會員
普通會員

文章blackcat 發表於 週三 5月 02, 2007 9:29 pm

唔好意思, 剛睇到網上有人話, 套票可以係唔同日子分開用, 真定假 ?

可以
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章daddywu 發表於 週四 5月 03, 2007 11:37 am

感謝 !
因為我想坐 JR 早上到登別站後, 寄存行李, 然後...
1. 坐巴士去伊達;
2. 返登別站的海洋世界;
3. 再到酒店 CHECK IN;
4. 第二天早上 CHECK OUT, 往熊牧場.
頭像
daddywu
普通會員
普通會員

文章qln_nlp 發表於 週四 5月 03, 2007 2:07 pm

blackcat 寫:

JR特急北斗號: 片道4,360圓(乘車券2,100圓 特別料金2,260圓)

坐一程係貴好多架,
來回割引票只係4040yen來回,(當然回數票重平只係7880yen四張票)
如果坐酒店無料巴士要下午才到登別,(14:00由札幌開出)
所以當初我都係決定自己搭車又可以用割引票。

blackcat:

請問4040yen來回是否可以買來2個人一起回程用架?
qln_nlp
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週四 5月 03, 2007 2:41 pm

blackcat:

請問4040yen來回是否可以買來2個人一起回程用架?

我只係買過7880yen四張回數券,
未試過4040個種來回票,
我估好大機會唔可以兩個人用來回程,(佢寫明來回的話性質同回數券就不同了)
幫唔到你添,
唔知有無其他網友買過來回票?
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

上一頁下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客