遊熊牧場+ 登別海洋世界+伊達時代村

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

文章yuc9 發表於 週四 5月 03, 2007 3:31 pm

blackcat,
it is used within same days or can be different day? because I will stay in 登別 for 1 day.

4張票7880yen,可以四個人一齊用或者兩個人用來回。
yuc9
初級會員
初級會員

google adsense
Google

文章blackcat 發表於 週四 5月 03, 2007 3:46 pm

blackcat,

it is used within same days or can be different day? because I will stay in 登別 for 1 day.

可分開幾日用,
三個月內有效。
http://www.jrhokkaido.co.jp/network/kipp/a_2.html#11
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章pandapanda 發表於 週日 5月 06, 2007 5:23 pm

請問這些回數劵是否適用於七月頭 ? JR website 中寫的日期 (5/3-6, 8/11-15) 是什麼意思??
pandapanda
新會員
新會員

文章pandapanda 發表於 週日 5月 06, 2007 5:23 pm

請問這些回數劵是否適用於七月頭 ? JR website 中寫的日期 (5/3-6, 8/11-15) 是什麼意思??
pandapanda
新會員
新會員

文章blackcat 發表於 週一 5月 07, 2007 11:02 am

七月頭可以用.
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章qln_nlp 發表於 週一 5月 07, 2007 11:58 pm

blackcat:
7880yen回數劵只可坐自由席,那麼你上次有無位坐呀?(因為都要1個多小時車程,沒有位有點辛苦哩!)
qln_nlp
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週三 5月 09, 2007 9:36 am

blackcat:

7880yen回數券只可坐自由席,那麼你上次有無位坐呀?(因為都要1個多小時車程,沒有位有點辛苦哩!)

有位坐,其實唔係好多人,
同埋早少少上到月台排隊。
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章qln_nlp 發表於 週日 5月 13, 2007 12:42 pm

原定早上遊熊牧場, 下午到伊達時代村, 但道南巴士來往登別溫泉和登別駅, 途中經過「登別時代村」的班次極疏.... 下午就只有一班15:53會停「登別時代村」

http://www.donanbus.co.jp/bus2/onsen3/index.html

請問如果由登別時代村巴士站步行到中登別巴士站遠嗎? (我見網頁的車程只是2分鐘) 因為中登別的班次好像比較密!

或者伊達時代村坐的士到登別駅車費大約是多少?

Thanks!
qln_nlp
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週日 5月 13, 2007 4:38 pm

原定早上遊熊牧場, 下午到伊達時代村, 但道南巴士來往登別溫泉和登別駅, 途中經過「登別時代村」的班次極疏.... 下午就只有一班15:53會停「登別時代村」

http://www.donanbus.co.jp/bus2/onsen3/index.html

請問如果由登別時代村巴士站步行到中登別巴士站遠嗎? (我見網頁的車程只是2分鐘) 因為中登別的班次好像比較密!

Thanks!

其實搭的士唔係好貴,可以接受架,(之前有人話約千幾yen)
同埋我諗你最少都有兩人一起坐,
我絕對係"用錢買時間"的信徙.
如果唔使就巴士時間,
成個行程都會容易plan好多.
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章daddywu 發表於 週日 5月 13, 2007 7:35 pm

qln_nlp 寫:原定早上遊熊牧場, 下午到伊達時代村, 但道南巴士來往登別溫泉和登別駅, 途中經過「登別時代村」的班次極疏.... 下午就只有一班15:53會停「登別時代村」

Thanks!

我都有同樣的問題, 但最後還是決定不去伊達時代村; 第一日下午去 NIXE, 第二日早上去熊牧場, 因為看到網友說熊牧場都要花兩個小時...
頭像
daddywu
普通會員
普通會員

文章qln_nlp 發表於 週一 5月 14, 2007 2:01 pm

daddywu 寫:
qln_nlp 寫:原定早上遊熊牧場, 下午到伊達時代村, 但道南巴士來往登別溫泉和登別駅, 途中經過「登別時代村」的班次極疏.... 下午就只有一班15:53會停「登別時代村」

Thanks!

我都有同樣的問題, 但最後還是決定不去伊達時代村; 第一日下午去 NIXE, 第二日早上去熊牧場, 因為看到網友說熊牧場都要花兩個小時...

我打算第一天上午遊Nixe,下午到地獄谷,大湯沼;第二天上午到熊牧場,下午到伊達時代村,然後回札幌。

而伊達時代村到登別站的巴士班次太疏了... 如果按blackcat所講,的士應該不會太貴,我想我會搭的士到登別站吧~
qln_nlp
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週一 5月 14, 2007 2:20 pm

我打算第一天上午遊Nixe,下午到地獄谷,大湯沼;第二天上午到熊牧場,下午到伊達時代村,然後回札幌。

而伊達時代村到登別站的巴士班次太疏了... 如果按blackcat所講,的士應該不會太貴,我想我會搭的士到登別站吧~

在伊達時代村走的時候好難截的士,
可以叫那裡的職員幫你打電話叫車。
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章jp_mcc 發表於 週一 5月 14, 2007 2:29 pm

我想問下個行車時間表係咪其實跟到佢既時間都會有車架? ^^
頭像
jp_mcc
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週一 5月 14, 2007 2:33 pm

我想問下個行車時間表係咪其實跟到佢既時間都會有車架? ^^

巴士時間表都幾準確。
不過我會早少少去等車,
試過係溫泉街明明時間表話35分開個班車,佢30分見無人等就準備開車,(個時係冬天可能少人搭車)
好彩我地??去到追到架車。
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章cantony 發表於 週一 5月 14, 2007 5:43 pm

如果去熊牧場加nixe買兩個park的套票3000yen, 係咪都可以分開2日去?
cantony
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週二 5月 15, 2007 8:39 am

如果去熊牧場加nixe買兩個park的套票3000yen, 係咪都可以分開2日去?

可以
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章qln_nlp 發表於 週日 5月 20, 2007 12:38 pm

現在我已安排2日1夜的行程在登別, 但有以下兩個方案, 不知如何抉擇, 各位可否給我一點意見? 方案一、還是方案二比較好?

[glow=red]<方案一> [/glow]
特點: 第二天要乘搭兩次的士到伊達時代村(因為巴士停留伊達時代村的班次太少), 但遊伊達時代村的時間比較多? 各位認為時代村要3-4小時遊覽嗎?
第一天
10:00 - 13:00 遊海洋世界Nixe
13:31 - 13:50 乘搭道南巴士到登別溫泉
14:00 溫泉酒店 CHECK-IN
14:30 - 17:00 遊大湯沼、地獄谷

第二天
9:00 - 12:00 遊熊牧場
12:00-12:15 乘搭的士到伊達時代村
12:30-16:00 遊伊達時代村
16:00 - 乘搭的士到登別駅

[glow=red]<方案二> [/glow]
特點: 第一天乘搭一次的士離開伊達時代村, 但遊覽時間只有1.5小時, 而酒店check-in時間較晚 (我是打算預訂部屋食的房間, check-in時間會否太晚?)
第一天
10:00 - 14:00 遊海洋世界Nixe
14:33 - 14:55 乘搭道南巴士到伊達時代村
15:00 - 16:30 遊伊達時代村
16:30 - 16:50 乘搭的士到溫泉酒店
17:00 溫泉酒店 CHECK-IN

第二天
9:00 - 12:00 遊熊牧場
12:00-16:30 遊大湯沼、地獄谷
16:50-17:15 乘搭道南巴士到登別駅
qln_nlp
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週日 5月 20, 2007 3:55 pm

方案一的時間好似好d,
不過由溫泉街搭的士去依達時代村好似好貴,(我估計,因為未搭過)
都幾遠,因為時代村比較近登別JR站.(約5分鐘車程)

而方案二,
1.5小時唔係好夠遊時代村.
而熊牧場又唔使玩3個鐘咁耐,(係玩唔到咁耐,其實無乜野睇)
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

文章yuc9 發表於 週二 5月 22, 2007 1:16 am

hi gln_nlp and blackcat,
I encounter the same problems, after study this topic, I will buy $7880 for 2 people, taking JR to 登別 and back to Sapporo.
DAY 1 ~10am -2pm in Nixe, than check-in after lunch, then to 熊牧場 until 6pm, dinner in hotel,
DAY 2, take bus to 伊達時代村(0855 arrived), but I wonder whether it was already open so early , stay untill 1145 ,then take bus to 登別JR站
is it OK?
yuc9
初級會員
初級會員

文章blackcat 發表於 週二 5月 22, 2007 9:46 am

sounds OK.
頭像
blackcat
超級會員
超級會員

上一頁下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客