travelpooh三訪北海道 (旅程取消, 行程擱置 )

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

travelpooh三訪北海道 (旅程取消, 行程擱置 )

文章travelpooh 發表於 週六 9月 22, 2007 11:06 am

北海道, 我又來了~~ 熊出沒注意~~

夏天去了一次, 冬天去了一次, 今次再去, 又再有點不同, 因為今次是自駕遊, 正確來講, 應該係駕車遊. (哈哈, 唔係我渣嘛, 所以, 正確來講唔可以叫自駕遊的呢~)
因為雪祭之旅兩位新團員的級數都提升了, 升左職成為"柴可夫斯基"......應該係"柴可夫司機"

今次希望可以睇番太陽花, 當然仲有肚臍祭啦.

行程方面, jr行程就容易搵, 對於駕車行, 真係唔熟, 所以要請大家多多指教.

暫定行程如下:
day 1: 香港-->札幌
day 2: 札幌-->富良野(肚臍祭)
day 3: 富良野-->美瑛
day 4: 美瑛-->帶廣-->釧路
day 5: 釧路-->知床-->釧路
day 6: 釧路-->麾周湖-->釧路
day 7: 釧路-->屈斜路湖-->硫磺山-->川湯溫泉-->釧路
day 8: 釧路-->阿寒湖
day 9: 阿寒湖-->層雲峽
day 10: 層雲峽-->旭川-->北瀧町-->札幌
day 11: 札幌
day 12: 札幌-->香港

對於道東方面, 真係冇咩野idea, 如果以釧路為住宿點, 自行駕車的話, 可否daytrip去呢d地方呢: 知床, 麾周湖, 屈斜路湖, 硫磺山, 川湯溫泉, 阿寒湖 ?????

時間上其實還未定實的, 所以,上面的行程只是暫定而已~~ 相信之後會有更改.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

google adsense
Google

文章rt 發表於 週六 9月 22, 2007 4:33 pm

阿pooh,而家先九月,咁快出定個下年七月既行程...... :laughing6: :laughing6:
頭像
rt
終極會員
終極會員

文章紅米奇 發表於 週六 9月 22, 2007 4:57 pm

一不離二,二不離三,有第三次就有第四次
無止境呀 \:D/
而家好多人都自駕遊,應該實有人比到料你的
最後由 紅米奇 於 週六 9月 22, 2007 8:38 pm 編輯, 總共編輯了 1 次
『紅米奇の日迷心竅 Blog』
2010年4月箱伊為命の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2010年2月東北尋冰覓湯の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2009年新春血拼遂格睇 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年6月撲向九州之旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年4月東京獵櫻行動之旅
2008年2月東京夜鷹急行之旅
2007年2月東京吃、喝、玩、樂之旅
2006年7月初嘗北夏花花之旅
2005年2月北海道+東京覓食之旅 【 ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14470&start=0 】
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章travelpooh 發表於 週六 9月 22, 2007 5:53 pm

請問你地兩位有冇咩野comment比到呀??
道東果part, 即係知床, 麾周湖, 屈斜路湖, 硫磺山, 川湯溫泉, 阿寒湖, 如果以釧路作stay的地方, 全都係day trip, work唔work呢??
定係要一路行, 一路搬呢??
對於我係冇所謂, 不過, 其他成員當然prefer stay係同一酒店啦~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章Wendy2004 發表於 週六 9月 22, 2007 11:42 pm

你可以參考番阿寒巴士既觀光巴士路線, 佢有齊你想去既地方.

http://www.akanbus.co.jp/sightse/index.html

除左知床之外, 其他應該冇乜問題.
頭像
Wendy2004
超級會員
超級會員

文章Wendy2004 發表於 週六 9月 22, 2007 11:44 pm

仲可以留意下網友Jason回來後的遊記, 他們都是自駕遊, 你想去既地方佢地都會去.
頭像
Wendy2004
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週一 9月 24, 2007 4:47 pm

Wendy2004 寫:仲可以留意下網友Jason回來後的遊記, 他們都是自駕遊, 你想去既地方佢地都會去.

你是否指jason的北海道遊記呢??
04年秋天與06年冬天的北海道遊記都睇過了, 可惜他並不是自駕遊的啊~~
所以, 不肯定你指的jason, 是否就是虛擬世界的jason??
http://www.carjaswong.com/Travel/Travel ... 0Page.html
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章Stone22 發表於 週一 9月 24, 2007 5:02 pm

travelpooh 寫:
Wendy2004 寫:仲可以留意下網友Jason回來後的遊記, 他們都是自駕遊, 你想去既地方佢地都會去.

04年秋天與06年冬天的北海道遊記都睇過了, 可惜他並不是自駕遊的啊~~
所以, 不肯定你指的jason, 是否就是虛擬世界的jason??
http://www.carjaswong.com/Travel/Travel ... 0Page.html

路過搭一搭傘先,
Jason兄剛剛開始左"愛在深秋之旅"呀!
係自駕遊, 所以你可以等一等佢遲d的遊記出籠! =P~

PS: 你的雪祭之旅終於有day 4啦, 等到頸都長 =D>
Stone22
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週一 9月 24, 2007 6:10 pm

Stone22 寫:
travelpooh 寫:

路過搭一搭傘先,
Jason兄剛剛開始左"愛在深秋之旅"呀!
係自駕遊, 所以你可以等一等佢遲d的遊記出籠! =P~

PS: 你的雪祭之旅終於有day 4啦, 等到頸都長 =D>

多謝石頭兄來搭傘啊, 搭得傘多自有神保佑,
歡迎有緣人也來搭傘啊, 多多益善, 少少無拘~~

呵呵, day4係暑假完結前出場的呢~~ 你梗係冇留意了~~
依家開左學, 又要再等一陣子了~~

jason有冇係度or其他地方post佢深秋行程呀??
佢點解之前唔自己駕車o既??!!
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章紅米奇 發表於 週一 9月 24, 2007 8:33 pm

『紅米奇の日迷心竅 Blog』
2010年4月箱伊為命の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2010年2月東北尋冰覓湯の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2009年新春血拼遂格睇 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年6月撲向九州之旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年4月東京獵櫻行動之旅
2008年2月東京夜鷹急行之旅
2007年2月東京吃、喝、玩、樂之旅
2006年7月初嘗北夏花花之旅
2005年2月北海道+東京覓食之旅 【 ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14470&start=0 】
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章cn 發表於 週一 9月 24, 2007 9:40 pm

亞pooh,
閉關左咁耐,都要出黎獻下世
\:D/
有車就日日轉酒店都唔怕,我今年七月都係咁,可以試多幾間酒店嘛!
釧路d酒店泊車位不足,又要收費,不如住一兩日湖區同知床。
詳情電聯。
頭像
cn
高級會員
高級會員

文章cityphone03 發表於 週一 9月 24, 2007 10:41 pm

熊仔

正如cn姐話有車就日日轉酒店都唔怕啦,難道你想學旅行團日日拉車!

如果真係想搵一度住幾日,阿寒湖啦!
阿寒湖溫泉出發 → 双湖・双岳台 → 摩周第一展望台 → 摩周第三展望台 →硫黄山 → 屈斜路湖(砂湯) → 900草原 → 阿寒湖溫泉到著
加埋神の子池、 裏摩周展望台又得
3大湿原巡り加埋釧路川カヌー体験
又可以去オンネトー、野中溫泉,你咁好體能,行埋雌寒岳

不過唔好去知床五湖啦,搞到五湖因為你要閉鎖就唔係幾好!

cityphone爸爸
cityphone03
初級會員
初級會員

文章Wendy2004 發表於 週一 9月 24, 2007 11:01 pm

點解之前Jason唔自駕遊?
呢個要有機會訪問下佢先知, 只知佢為左呢個旅程係出發前補了不少鐘.
頭像
Wendy2004
超級會員
超級會員

文章ANDY 發表於 週二 9月 25, 2007 12:16 am

阿pooh,
係咪post錯o左位???
頭像
ANDY
高級會員
高級會員

文章atomicboy 發表於 週二 9月 25, 2007 2:06 am

travelpooh, 釧路來回知床超過200KM, 即日來回, 太辛苦啦. 建議住知床斜里或屈斜路湖(對住個湖浸温泉幾正o架).
另外, 摩周湖唔使用一日時間, 因為只可係兩個展望台睇. 反而屈斜路可以擺多D時間. 可以增遊附近的美幌垰.
atomicboy
初級會員
初級會員

文章atomicboy 發表於 週二 9月 25, 2007 2:24 am

或者可以咁:
Day 4 美瑛--> 釧路
Day 5 釧路 (去完和商市場後)-->野付半島 --> 知床 住知床斜里
Day 6 知床斜里--> 摩周湖 --> 屈斜路湖 住屈斜路湖
Day 7 屈斜路湖, 硫磺山, 美幌垰 住屈斜路湖
Day 8 屈斜路湖 --> 帶廣--> 阿寒湖
atomicboy
初級會員
初級會員

文章VC 發表於 週三 9月 26, 2007 6:05 pm

Pooh,

美幌垰 很美 ... 是個好地方, 要留多些時間欣賞自然勝景.
VC's Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/i_am_vc
VC 有飲有食有得玩 Blog ... 日本,歐洲,埃及 ... ...

VC's Japan travel plannng tool: http://www.geocities.com/i_am_vc
日遊相片分享: 03北海道,04板神姬路,04北海道,05京板神和歌山,05北海道東北伊豆,06京板奈良 ... ...
頭像
VC
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週三 9月 26, 2007 11:21 pm

啊, 真的很多comment啊.
多謝各位的意見, 等我諗下點樣再re-arrange個行程, 之後再post出來~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章rayswlee 發表於 週二 10月 02, 2007 11:56 pm

pooh, 仍等待雪祭之旅day5
rayswlee
初級會員
初級會員

Re: travelpooh三訪北海道

文章joeyee 發表於 週五 10月 12, 2007 1:15 am

POOH仔好積極啊!
小臣出緊遊記, 慢慢睇啦!
joeyee
普通會員
普通會員

下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客