第一滝本館 與 Mahoroba飯店 邊間會好D?

小樽/札幌/富良野/洞野湖/函館等內景點及遊園地

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh, nobori

第一滝本館 與 Mahoroba飯店 邊間會好D?

文章精英大b 發表於 週四 5月 15, 2008 2:28 pm

請問有冇人住呢兩間酒店? 可唔可以俾d意見...

thanks
頭像
精英大b
初級會員
初級會員

google adsense
Google

Re: 第一滝本館 與 Mahoroba飯店 邊間會好D?

文章紅米奇 發表於 週四 5月 15, 2008 7:09 pm

2間都住過, 2間都好播 =D>
第一滝本館 的溫泉都唔錯架, 只是Mahoroba的池數量多少少
所以如果鍾意浸多d池就Mahoroba
Mahoroba近態牧場, 第一滝本館近地獄谷
食、住都差不多一樣好, 大家各有各好 :D
『紅米奇の日迷心竅 Blog』
2010年4月箱伊為命の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2010年2月東北尋冰覓湯の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2009年新春血拼遂格睇 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年6月撲向九州之旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年4月東京獵櫻行動之旅
2008年2月東京夜鷹急行之旅
2007年2月東京吃、喝、玩、樂之旅
2006年7月初嘗北夏花花之旅
2005年2月北海道+東京覓食之旅 【 ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14470&start=0 】
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章dymocks 發表於 週四 5月 15, 2008 7:17 pm

我只住過第一滝本館, 感覺唔錯, 值得推介.
dymocks
新會員
新會員

文章Tommy KK 發表於 週四 5月 15, 2008 10:38 pm

第一滝本館dinner好正
Tommy KK
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週五 5月 16, 2008 12:46 am

mahoroba我都住過, d露天風呂好正~~
道央之旅有mahoroba照片可以參考~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章bondy 發表於 週五 5月 16, 2008 11:26 pm

我都正在掙扎中....兩間都好似好正, 好難揀啊.....
My blog (2008日本夏之旅~34天之行~完成連載啦~~)http://hk.myblog.yahoo.com/bondy-yiu/index?l=f&id=91
bondy
初級會員
初級會員

文章精英大b 發表於 週二 5月 20, 2008 12:54 pm

我其實plan 明年 新年去....
好驚會好貴, 因為我budget 都係 hk$ 2500 一晚, 但好似呢個budget都有D危...

大家係登別仲有咩好酒店介紹呀?
頭像
精英大b
初級會員
初級會員

文章samsam 發表於 週二 5月 20, 2008 6:57 pm

未去之前聽網友話"第一滝本館"嘅溫泉好正, 所以對佢有好大期望 :roll:
即使房價貴少少都想試一試! 去到之後真係有d失望 [-(
因為我比較鍾意浸室外嘅露天岩石風呂, 可以一路浸一路望下個月光 8-[
而"第一滝本館"女湯嘅露天風呂真係好鬼細, 唔多望到出面 :dontknow: 唔係好掂 :thumbsdown:

佢嘅自助晚餐&早餐都算幾多野食,
不過好多香港&台灣旅行團都會住呢間 :-k
頭像
samsam
超級會員
超級會員

文章natalieying 發表於 週二 5月 20, 2008 7:32 pm

Mahoroba 個窒外好正
我果年浸著睇落雪
野食都好正wor \:D/
我記得06年我係佢個網book 約7xx hk 一個
本來好似8xx 但比錢果時佢比左個discout我 =P~
頭像
natalieying
超級會員
超級會員

文章natalieying 發表於 週二 5月 20, 2008 7:33 pm

精英大b 寫:我其實plan 明年 新年去....
好驚會好貴, 因為我budget 都係 hk$ 2500 一晚, 但好似呢個budget都有D危...

大家係登別仲有咩好酒店介紹呀?

2500 係一人定2人呀 :-?
2人就一定ok la :P
頭像
natalieying
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週三 5月 21, 2008 3:10 pm

samsam 寫:未去之前聽網友話"第一滝本館"嘅溫泉好正, 所以對佢有好大期望 :roll:
即使房價貴少少都想試一試! 去到之後真係有d失望 [-(
因為我比較鍾意浸室外嘅露天岩石風呂, 可以一路浸一路望下個月光 8-[
而"第一滝本館"女湯嘅露天風呂真係好鬼細, 唔多望到出面 :dontknow: 唔係好掂 :thumbsdown:

佢嘅自助晚餐&早餐都算幾多野食,
不過好多香港&台灣旅行團都會住呢間 :-k

當年其實我都諗左呢兩間好耐, 最後就是因為睇左風呂的設計, 我都係鐘意mahoroba多d.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章bondy 發表於 週三 5月 21, 2008 7:15 pm

睇左大家既回應, 我都係決定住Mahoroba啦....因我真係超愛浸溫泉, 特別係露天風呂呀...... =D>
My blog (2008日本夏之旅~34天之行~完成連載啦~~)http://hk.myblog.yahoo.com/bondy-yiu/index?l=f&id=91
bondy
初級會員
初級會員

文章紅米奇 發表於 週三 5月 21, 2008 8:10 pm

講露天溫泉絕對Mahoroba勝 :D
『紅米奇の日迷心竅 Blog』
2010年4月箱伊為命の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2010年2月東北尋冰覓湯の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2009年新春血拼遂格睇 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年6月撲向九州之旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年4月東京獵櫻行動之旅
2008年2月東京夜鷹急行之旅
2007年2月東京吃、喝、玩、樂之旅
2006年7月初嘗北夏花花之旅
2005年2月北海道+東京覓食之旅 【 ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14470&start=0 】
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章bondy 發表於 週三 5月 21, 2008 10:48 pm

紅米奇 寫:講露天溫泉絕對Mahoroba勝 :D

=D> =D> \:D/ \:D/
bondy
初級會員
初級會員

文章agul77 發表於 週四 5月 22, 2008 9:48 pm

年前初次入住第一滝本館,晚膳於客房內品嘗蟹宴,的確令人回味。聽聞其自助晚餐亦不俗,遂於本年二月再入住,順便參觀温泉祭。晚膳入座時發覺左右全是香港及台灣旅遊團,有如身處旺角;至於自助餐的菜色更屬一般,與知床第一酒店相比,有如味同嚼蠟。如再到訪登別,Mahoroba 應會是首選。
頭像
agul77
初級會員
初級會員

文章travelpooh 發表於 週五 5月 23, 2008 1:14 am

bondy 寫:睇左大家既回應, 我都係決定住Mahoroba啦....因我真係超愛浸溫泉, 特別係露天風呂呀...... =D>

對, 露天風呂, 當年就係最主要考慮呢樣,

超愛浸溫泉的話, 一定係必選~~

佢有成7個不同的露天風呂, 記住早晚各去一次, 咁先可以試晒o架~~
第一瀧的露天風呂嘛, 好似係半露天咋~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章精英大b 發表於 週五 5月 23, 2008 10:05 am

其實Mahoroba是否會比第一滝本館稍平?
頭像
精英大b
初級會員
初級會員

文章natalieying 發表於 週五 5月 23, 2008 10:27 am

http://www.h-mahoroba.jp/stay/index.html

咁你睇下喇
lee個係Mahoroba
另外第一滝本館 係上面我post左12月價比你
其實2間應該差唔多
我06年去第一滝本館係貴d好似,但我比較喜歡Mahoroba,當年去Mahoroba只撞到2個hk 女士 係餐廳食野,其他全部本地人
但e+我諗多左hk同台灣人去 :)
頭像
natalieying
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週五 5月 23, 2008 10:41 am

精英大b 寫:其實Mahoroba是否會比第一滝本館稍平?

點解你會咁問o既??!!
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章精英大b 發表於 週五 5月 23, 2008 11:18 am

travelpooh 寫:
精英大b 寫:其實Mahoroba是否會比第一滝本館稍平?

點解你會咁問o既??!!

因為朋友今年去過, 係聽佢講...
所以問下大家law
頭像
精英大b
初級會員
初級會員

下一頁

回到 北海道

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客