ec2japan雪祭之旅2006第一次聚會:完滿結束

會員聚會公告

版主: ecwebmaster, 三杉淳, 版管

ec2japan雪祭之旅2006第一次聚會:完滿結束

文章pace 發表於 週五 7月 01, 2005 1:21 am

行程ver1.01版(10/8/2005) :

6/2/2006:各自到達札幌,住宿札幌
7/2/2006:札幌 > 層雲峽(冰瀑祭),住宿層雲峽
8/2/2006:層雲峽 > 網走(破冰船) > 知床宇多呂(知床Fantasia),住宿知床宇多呂
9/2/2006:知床宇多呂 > 流冰體驗 > 知斜里(JR流冰號) > 網走(北之新大陸發見),住宿網走
10/2/2006:網走 > SL之濕原號 > 釧路 > 阿寒湖(冬華美),住宿阿寒湖
11/2/2006:阿寒湖 > 札幌(札幌雪祭) or 小樽(冰之燈路),住宿札幌
12/2/2006:札幌最後衝刺或南千歲outlet購物,自行回港或stay behind

話咁快就plan定2006雪祭之旅

不過詳細行詳未定
但應該都係札幌加道東,睇雪祭食美食同浸雪見溫泉
日期暫定二月四至十日共七日
東京入,夜車來回札幌
要stay behind亦得,得左!
機票酒店budget預算HKD10,000左右,都係以平靚正為原則
好彩自己之前識落幾間酒店老細,可能爭取到一o的discount都未定
如果有興趣同行就大家研究研究下啦

現時團友有:
1) PACE
2) 王勁威

^_^
最後由 pace 於 週日 9月 11, 2005 8:20 pm 編輯, 總共編輯了 6 次
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

google adsense
Google

文章LaLa 發表於 週五 7月 01, 2005 3:52 am

又o黎喇!:D :D :D

出年o既二月Calendar應該係咁(過o左農曆年喇,所以冇紅假):

S  M  T  W  T  F  S
29 30 31  1  2  3  
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18

幾有興趣,不過時間尚早,未覆得住呢!

:community::community::community::community::community::community::community::community::community::community:
LaLa
超級會員
超級會員

Re: 06年二月北海道雪祭之旅團員招募中 ^_^

文章shigou 發表於 週五 7月 01, 2005 9:40 pm

pace 寫:話咁快就plan定2006雪祭之旅

不過詳細行詳未定
東京入,夜車來回札幌
機票酒店budget預算HKD10,000左右,都係以平靚正為原則
好彩自己之前識落幾間酒店老細,可能爭取到一o的discount都未定

現時團友有:
1) PACE
2) 王勁威
3) SHIGOU (暫報)
^_^
我的旅遊誌 奇雲旅遊誌
(努力)寫作中:
1) 05年6月中部世博之旅
2) 05年9月九州突襲之旅
3) 06年4月關西賞櫻之旅
4) 00年2月關西溫泉之旅
5) 98年3月日本初體驗之旅
6) 09年4月東京近郊賞櫻之旅
完成:
1) 04年6月東京RELAX之旅
2) 05年12月北海道初登陸之旅
頭像
shigou
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週五 7月 01, 2005 11:48 pm

方sir今年曾報名喎, 今次的出年又如何呢??
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章pace 發表於 週日 7月 03, 2005 4:42 am

by the way.....

呢個行程自由度極高
想坐夜車亦得
想坐直航/轉機亦得
甚至先出發後加入亦都得
總之不過係希望一班人大家開開心心咁玩足七日
而且能互相照應之餘
卻同時有自由行的便利
及旅行團的熱鬧
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章pace 發表於 週日 7月 03, 2005 4:52 am

初步預算(ver.010)

Plan A)
JR PASS with night TRAINS

HKG - TKO AIR TICKET : HKD 2,500
7 days JR PASS(2 nights night train) : HKD 2,000
SAPPORO HOTEL x 1(HKD 500) : HKD 500
ONSEN HOTEL x 3(HKD1,000) : HKD 3,000

TOTAL : HKD 8,000

Plan B)
INBOUND FLIGHT PACKAGE with 5 days HOKKAIDO PASS

HKG - TKO - CTX AIR TICKET : HKD 4,500
2 nights package HOTEL : INCLUDED
5 days HOKKAIDO PASS : 1,300
SAPPORO HOTEL x 1(HKD 500) : HKD 500
ONSEN HOTEL x 3(HKD1,000) : HKD 3,000

TOTAL : HKD 9,300
頭像
pace
終極會員
終極會員

Re: 06年二月北海道雪祭之旅團員招募中 ^_^

文章bossnass 發表於 週三 7月 06, 2005 9:34 am

shigou 寫:
pace 寫:話咁快就plan定2006雪祭之旅

不過詳細行詳未定
東京入,夜車來回札幌

現時團友有:
1) PACE
2) 王勁威
3) SHIGOU (暫報)
^_^

4) bossnass (暫報)
bossnass
初級會員
初級會員

文章小精靈 發表於 週三 7月 06, 2005 1:13 pm

嘩...咁快就plan定下年雪祭^^ 你的idea好吸引...不過幾時要決定去定唔去呢?

回想上年10月時計劃2月去雪祭....時間真係過得快....
Dorothy ^0^

又名:多樂菲
下一站 ~ 大阪Osaka ~
天下之大, 卻只有你,日本.才能打動我心 ~
頭像
小精靈
普通會員
普通會員

文章luffy 發表於 週四 7月 07, 2005 9:49 am

我都好想報名呀!不過2月唔知可唔可以放假...
因為我都未試過自由行,睇左你地d遊記內容好精彩,好想試下
不過自己一個人又唔係好敢去
所以見到依個post就即刻註冊做會唄想報名

ps:._.唔知點解用會唄登入個網就變成有d亂碼
頭像
luffy
初級會員
初級會員

文章pace 發表於 週四 7月 07, 2005 11:02 pm

luffy,

hihi
如果你想報咪加個名上黎先啦
而家報左名又唔係即係出發
仲有成半年慢慢研究研究都仲得....^_^

小精靈,

我諗至少都去到九月先會開始諗機票同酒店所有野,所以最遲可能可以去到十月左右
當然,我諗成團最多都係大約十至十五人左右,如果真係有興趣就留左位先好d...(雖然唔知真係有幾多人報.....)
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章luffy 發表於 週五 7月 08, 2005 9:25 am

:D 咁我要留2個位唔該
因為我想同媽咪一齊去
係咪係到寫左就得啦!?
頭像
luffy
初級會員
初級會員

文章pace 發表於 週五 7月 08, 2005 2:03 pm

updated 8/7/2005

1) PACE
2) 王勁威
3) SHIGOU
4) bossnass
5) 6) luffy and mom
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章小精靈 發表於 週六 7月 09, 2005 2:14 pm

pace

我唔敢留名住...因為我唔知有無假期.....(係學校假期) ^^ 等我9月開學後先知道, 到時我再決定....我會密切留意lee個post的 :D :D :D
Dorothy ^0^

又名:多樂菲
下一站 ~ 大阪Osaka ~
天下之大, 卻只有你,日本.才能打動我心 ~
頭像
小精靈
普通會員
普通會員

RE:06年二月北海道雪祭之旅團員招募 ^_^

文章dorachoya 發表於 週六 7月 09, 2005 5:18 pm

hi pace見到你plant呢行程,令我想起02年同個fr自由行-北海道:美瑛,富良野,自由行真係好過跟團。所以即刻入會,同時想你幫我留定一個位先唔該。
旅行,種花,狗狗係我嗜好。
在平淡的生活中,想認識更多朋友,
去看看香港以外更多的靚地方...
頭像
dorachoya
初級會員
初級會員

文章pace 發表於 週一 7月 18, 2005 12:51 am

updated 17/7/2005

1) 2) PACE and Friend
3) 王勁威
4) SHIGOU
5) bossnass
6) 7) luffy and mom
8 ) Dorachoya
最後由 pace 於 週一 7月 18, 2005 5:48 pm 編輯, 總共編輯了 2 次
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章cathybeep 發表於 週一 7月 18, 2005 2:09 pm

Hi Pace,

係咪唔介意hold住位先咖?! 因為我都唔知我d假會點~~如果唔介意可唔可以hold兩個位先....些些!! :D
2008 : 東京夜鷹 / 希臘+瑞士
2007 : 秋楓伊豆 / 北海道
2006 : 雪の北国 / 秋祭@京阪神
2005 : 春櫻@東京
2004 : 夏の北海道
頭像
cathybeep
普通會員
普通會員

文章dorachoya 發表於 週一 7月 18, 2005 5:46 pm

hi pace

有d驚 tim, 我未試過落雪去旅行gar, 會唔會好凍gar,
因為我好怕凍..... :P
旅行,種花,狗狗係我嗜好。
在平淡的生活中,想認識更多朋友,
去看看香港以外更多的靚地方...
頭像
dorachoya
初級會員
初級會員

文章森太郎 發表於 週一 7月 18, 2005 8:42 pm

好想去.....
我愛死日本E個國家,
但係.......要返學.....
森太郎
初級會員
初級會員

文章pace 發表於 週二 7月 19, 2005 10:02 pm

dorachoya,

凍......就真係幾凍下架,又落雪又乜喎,我上次去最多試過零下廿幾度(層雲峽......)
不過又真係幾好玩個喎....^_^

cathybeep,

OK....no problem....^_^
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章pace 發表於 週二 7月 19, 2005 10:03 pm

updated 19/7/2005

1) 2) PACE and Friend
3) 王勁威
4) SHIGOU
5) bossnass
6) 7) luffy and mom
8 ) Dorachoya
9) 10) cathybeep and Friend
頭像
pace
終極會員
終極會員

下一頁

回到 會員聚會

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 3 位訪客