ec2japan雪祭之旅2006第一次聚會:完滿結束

會員聚會公告

版主: ecwebmaster, 三杉淳, 版管

文章pace 發表於 週一 8月 15, 2005 11:47 pm

我應該會係先去完北海道再落東京
咁o係處理「戰利品」方面為方便d......^^
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

google adsense
Google

文章jacqueline 發表於 週二 8月 16, 2005 1:23 am

其實都有經驗想分享,

去北海道定東京係尾站,真係好睇個人既,
有人會想係東京shopping, 就想到必定要
係東京尾就,那又未必的,
一來, 我今年年頭去日本大減價的經驗,
成二月都真係血戰可以省回彈藥了, 什麼
都所餘無幾了, 早dd 去可以有d 水尾,

二來, 如果真係買左好多野, 可以寄存係酒店
or 成田空港個counter, 好方便,

三來, 我次次去北海道都買野多過東京,
因有好多北海道限定品, 真係好難忍手,
一盒二盒朱古力又阻地方, 又怕會成日出入
暖氣會融, 你知啦, 有d 人仲要買蟹, 買下
royal special 雪糕之類, 呢d 就一定要留北
海道尾站了. 之後如果轉機返成田, 取回東京既
戰利品都ok

真係家家有求架姐, 看個人需要啦
頭像
jacqueline
普通會員
普通會員

文章pace 發表於 週二 8月 16, 2005 1:40 am

我自己呢....
就習慣以東京作尾站

因為我去北海道唔多買野,都係至在享受下個feel同食下好野
而東京呢......就係買唔停手o個隻,淨係原宿同南青山同涉谷等等就經已可以行三日.......^^

而且呢,好多時如果先去東京再上北海道都會利用較方便的羽田空港
咁要專登入成田放低行李再去羽田上機就太轉折了......^_^
除非回程都係飛羽田而唔係成田啦

其實仲可以叫酒店幫你宅急便件行李去成田機場呢

但當然,都係每人習慣同需要唔同的呢
而且現時有部份報左名的團員們亦是先去東京後上北海道呢
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章fionawong 發表於 週二 8月 16, 2005 10:48 am

我agree, 去北海道先定係東京先真係好因人而異 :D
我同pace兄一樣, 都習慣以東京作尾站, 因為好多o野o係東京買......(清袋返港^^)
無所謂啦....行程其實可彈性, 最緊要happy咪得o羅 :D :D :D
♡ Work hard, play hard♡
♪Life is not so hard♪
頭像
fionawong
高級會員
高級會員

文章cathybeep 發表於 週二 8月 16, 2005 11:59 am

wow, 多謝各位既分享, 等我又諗諗佢先!! :D

其實有冇d機係東京入再上北海道(內陸機) 之後走係係北海道直接走咖呢....
2008 : 東京夜鷹 / 希臘+瑞士
2007 : 秋楓伊豆 / 北海道
2006 : 雪の北国 / 秋祭@京阪神
2005 : 春櫻@東京
2004 : 夏の北海道
頭像
cathybeep
普通會員
普通會員

文章fionawong 發表於 週二 8月 16, 2005 12:48 pm

有都可能好貴, 因為暫時北海道直航香港只有cx, 而cx機票或package都比較貴..... :(
頭像
fionawong
高級會員
高級會員

文章cathybeep 發表於 週二 8月 16, 2005 3:38 pm

saw saw, tks fiona....咁都係等大家set好d plan至諗, 我都冇idea...hehehehhe :-k
頭像
cathybeep
普通會員
普通會員

文章pace 發表於 週三 8月 24, 2005 12:19 am

ec2japan雪祭之旅2006 - 第一次聚會開催

第一次團員聚會預計於九月初其中一個周六或周日舉行
各位團員們對日期,時間及地點有甚麼意見及提議?

個人提議:
日期:九月十日(六)
時間:下午三時至五時
地點:旺角上樓coffee shop

歡迎各團員們提出意見
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章dorachoya 發表於 週三 8月 24, 2005 8:14 am

HI pace

星期六我要返工,仲係全日o個隻 :cry: 真慘
如果可以的放左工啦, 又或者星期日都可以
我都好想來聚聚,唔知大家又點呢? #-o
旅行,種花,狗狗係我嗜好。
在平淡的生活中,想認識更多朋友,
去看看香港以外更多的靚地方...
頭像
dorachoya
初級會員
初級會員

文章luffy 發表於 週三 8月 24, 2005 9:04 am

9月10號 我應該可以出席
唔知其他人點呢?

另外,我想問機票洗唔洗自己訂左先
因為我都重未訂
我睇其他討論版話機位開始緊張
頭像
luffy
初級會員
初級會員

文章cathybeep 發表於 週三 8月 24, 2005 1:02 pm

我10th唔得, 17th至可以, 星期日 (11th) 的話應該都冇問題 !! :D

旺角就腳呀, 地點冇問題!!
頭像
cathybeep
普通會員
普通會員

文章pace 發表於 週三 8月 24, 2005 9:24 pm

luffy,
係呀,機位開始緊張架啦
所以想快d開催左個聚會
大約定左個行程就訂飛喇

cathybeep,
似乎大家都認為911好d......

咁呢一日又有邊個唔得?
時間都係下晝三點左右開始啦

如果ok就下個post留名啦......^^
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章pace 發表於 週三 8月 24, 2005 9:26 pm

日期:九月十一日(日)
時間:下午三時至五時(暫定)
地點:旺角上樓coffee shop(待定)

出席團員:
1) PACE
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章dorachoya 發表於 週四 8月 25, 2005 8:19 am

HI Pace

911我無問題,到時見, see u ........... =D>
旅行,種花,狗狗係我嗜好。
在平淡的生活中,想認識更多朋友,
去看看香港以外更多的靚地方...
頭像
dorachoya
初級會員
初級會員

文章luffy 發表於 週四 8月 25, 2005 9:56 am

pace 寫:ec2japan雪祭之旅2006 - 第一次聚會開催

出席團員:
1) PACE

2) dorachoya
3) luffy

#-o 唔啱位添...算啦...
頭像
luffy
初級會員
初級會員

文章cathybeep 發表於 週四 8月 25, 2005 11:19 am

我都得.... :D
頭像
cathybeep
普通會員
普通會員

文章shigou 發表於 週四 8月 25, 2005 12:36 pm

PACE 兄... 小弟未能參與是次討論.. 哈.. 當晚在日本跟你詳談吧~~! [-(
===================================

出席團員:
1) PACE
3) luffy
4) cathybeep
===================================
我的旅遊誌 奇雲旅遊誌
(努力)寫作中:
1) 05年6月中部世博之旅
2) 05年9月九州突襲之旅
3) 06年4月關西賞櫻之旅
4) 00年2月關西溫泉之旅
5) 98年3月日本初體驗之旅
6) 09年4月東京近郊賞櫻之旅
完成:
1) 04年6月東京RELAX之旅
2) 05年12月北海道初登陸之旅
頭像
shigou
普通會員
普通會員

文章pace 發表於 週五 8月 26, 2005 1:14 am

shigou,

係喎,你要過去睇show喎...正.....^_^
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章fionawong 發表於 週五 8月 26, 2005 11:14 am

PACE 同埋各團友,
See you all there! :D
頭像
fionawong
高級會員
高級會員

文章最愛夏生 發表於 週五 8月 26, 2005 12:23 pm

pace 寫:1) 2) PACE and Friend
3) 王勁威
4) SHIGOU
5) bossnass
6) 7) luffy and mom
8 ) Dorachoya
9) 10) 11) cathybeep and Friends x 2
12) fionawong
13) 14) Sam and Friend
15) - 19) Terryyoki and Friends x 4

20)最愛夏生

暫時一丁人
如果冇人同我夾到房
我會退出OR再搵人
視乎最終參加人數

出席團員:
1) PACE
3) luffy
4) cathybeep
5) 最愛夏生
頭像
最愛夏生
高級會員
高級會員

上一頁下一頁

回到 會員聚會

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 3 位訪客