三月一日的會員分享聚會!

會員聚會公告

版主: ecwebmaster, 三杉淳, 版管

Re: 三月一日的會員分享聚會!

文章jokelib 發表於 週日 3月 02, 2008 11:42 pm

kaiba 寫:jokelib:

唔駛咁謙呀,我的中文都係有限公司(得中一程度),我都唔識打中文,我篇所謂嘅遊記都出街啦,雖然係相多過文字,但都費盡九牛二虎之力,執筆望字嘅時候多,所以你要加油呀,千祈唔好放棄,個個都等緊你個遊記呀。

另外,去得松阪食松阪牛,梗要去埋伊勢食伊勢海老,仲有あわび,嘩,流晒口水...太唔公平啦 :x

因為我去左外國 15年.... 所以中文都係要慢慢記返

正努力 research 三重縣,我反而唔係o甘鍾情伊勢海老,因為四處都有得食。依家希望可以試安乗天然とらフグ、的矢壕。
最後由 jokelib 於 週一 3月 03, 2008 2:26 am 編輯, 總共編輯了 1 次
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

google adsense
Google

文章jokelib 發表於 週日 3月 02, 2008 11:48 pm

OL 寫:除非你外賣d正宗日本松板牛比我地一齊分享, 如果又無松板牛, 遊記又爛尾, 我諗大家都唔放過你...哈哈

得唔得?
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案.
最後由 jokelib 於 週一 3月 03, 2008 10:19 am 編輯, 總共編輯了 1 次
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章OL 發表於 週一 3月 03, 2008 12:25 am

jokelib 寫:
食住相先得唔得?

大家覺唔覺jokelib話"食住相先"既意思即係遲d有真既A5松板牛食, 好野 =D> ...., 嘻嘻 \:D/ , 唔知係咪我中文差所以有所誤會呢?

p.s. 去左外國15年! 咁寫慢d唔係問題, 不過怕你一年積埋幾個遊記,還極都還唔曬姐.
OL
高級會員
高級會員

文章jokelib 發表於 週一 3月 03, 2008 12:33 am

我依 D 低下階層貧苦大眾成日比人擺上檯........

其實我要平日左慳右慳先有錢去差電,你試o下一個月用 <$2000 搭車三餐吖~
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章Stone22 發表於 週一 3月 03, 2008 10:10 am

OL 寫:
jokelib 寫:
食住相先得唔得?

大家覺唔覺jokelib話"食住相先"既意思即係遲d有真既A5松板牛食, 好野 =D> ...., 嘻嘻 \:D/ , 唔知係咪我中文差所以有所誤會呢?

p.s. 去左外國15年! 咁寫慢d唔係問題, 不過怕你一年積埋幾個遊記,還極都還唔曬姐.

理解相同....OL你d中文都唔差呀!Jokelib你話係咪? :-"
Stone22
超級會員
超級會員

文章jokelib 發表於 週一 3月 03, 2008 10:18 am

我讀得中文書少,唔好"跲"我 [-X
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章iiea03 發表於 週一 3月 03, 2008 11:09 am

jokelib 寫:我依 D 低下階層貧苦大眾成日比人擺上檯........

其實我要平日左慳右慳先有錢去差電,你試o下一個月用 <$2000 搭車三餐吖~

你o既情況同我一樣,感同身受!!! :o 真有相逢恨晚之感!!!
02年冬22日 東京、大阪、京都處子行
03年秋8日 再訪東京
04年春8日 東京賞櫻失敗之旅
04年秋30日 東京、沖繩、京阪神
05年夏16日 東京、箱根、日光
05年聖誕新年16日 東京、北海道初探
06年春8日 東京追櫻失望行
06年秋18日 東京、北九州
07年春21日 東京、名古屋、伊勢、金沢高山白川鄉、山陽
07年夏18日 東京、東北夏祭
07年秋8日 東京解悶行
08年頭18日 冬之東京、北海道雪祭
08年夏18日 東京、北海道賞花
08年末24日 東京、千葉、京都、山口下關、山陰
09年夏30日 東京、四國、京都祇園祭
09年秋28日 東京、九州
10年春18日東京、立山黑部、名古屋
My Blog :http://hk.myblog.yahoo.com/alb_est_cw
頭像
iiea03
普通會員
普通會員

文章jokelib 發表於 週一 3月 03, 2008 11:22 am

咪係! 我唔會出街睇戲、食飯,慳慳埋埋去到日本一次過補返數。

屋企仲用緊部 PIII-500, 依家電腦回收都最少 P4 啦..........
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章iiea03 發表於 週一 3月 03, 2008 5:22 pm

係呀!! 有工開晏畫個餐咪帶飯!!!! 響"佳寶" 10蚊買塊雪藏雞扒可以食3餐!!!! 8-[
02年冬22日 東京、大阪、京都處子行
03年秋8日 再訪東京
04年春8日 東京賞櫻失敗之旅
04年秋30日 東京、沖繩、京阪神
05年夏16日 東京、箱根、日光
05年聖誕新年16日 東京、北海道初探
06年春8日 東京追櫻失望行
06年秋18日 東京、北九州
07年春21日 東京、名古屋、伊勢、金沢高山白川鄉、山陽
07年夏18日 東京、東北夏祭
07年秋8日 東京解悶行
08年頭18日 冬之東京、北海道雪祭
08年夏18日 東京、北海道賞花
08年末24日 東京、千葉、京都、山口下關、山陰
09年夏30日 東京、四國、京都祇園祭
09年秋28日 東京、九州
10年春18日東京、立山黑部、名古屋
My Blog :http://hk.myblog.yahoo.com/alb_est_cw
頭像
iiea03
普通會員
普通會員

文章OL 發表於 週一 3月 03, 2008 8:53 pm

jokelib 寫:咪係! 我唔會出街睇戲、食飯,慳慳埋埋去到日本一次過補返數。

屋企仲用緊部 PIII-500, 依家電腦回收都最少 P4 啦..........

算啦!講到尾我都係非常羨慕你可以成日去日本又有咁多飛行里數換機票姐.

你屋企仲用緊部PIII-500都無緊要, 足夠你寫好每個遊記就得啦.
OL
高級會員
高級會員

文章umberlla 發表於 週一 3月 03, 2008 11:16 pm

jokelib,最緊要你另一半唔覺得悶,又成日一齊去日本sweet sweet 就乜都無問題啦!

BTW, 你寫英文遊記加d中文我都識睇架wor :P 仲有,我會等你d松板牛 =P~ 記得call我地出黎食 :D :D
OL 寫:
jokelib 寫:咪係! 我唔會出街睇戲、食飯,慳慳埋埋去到日本一次過補返數。

算啦!講到尾我都係非常羨慕你可以成日去日本又有咁多飛行里數換機票姐.

你屋企仲用緊部PIII-500都無緊要, 足夠你寫好每個遊記就得啦.
頭像
umberlla
高級會員
高級會員

文章jokelib 發表於 週二 3月 04, 2008 9:04 am

OL, AsiaMiles 有鬼用咩? 我地加埋有超過 150萬 AE points = 125,000 AsiaMiles, 不過次次都 wait 唔到呢

umberlla, 唔好玩啦,邊有人劫貧濟富架?
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章OL 發表於 週二 3月 04, 2008 2:42 pm

jokelib 寫:OL, AsiaMiles 有鬼用咩? 我地加埋有超過 150萬 AE points = 125,000 AsiaMiles, 不過次次都 wait 唔到呢

嘩~成百幾萬points, 唔怪得之stone問你d咭數又點計啦!! 既然無用,仲咩鬼要飛行理數 :-s, 百幾萬points既簽賬如果轉做現金回贈, 可以夠你請埋我地食飯啦!
OL
高級會員
高級會員

文章Stone22 發表於 週二 3月 04, 2008 3:31 pm

OL 寫:
jokelib 寫:OL, AsiaMiles 有鬼用咩? 我地加埋有超過 150萬 AE points = 125,000 AsiaMiles, 不過次次都 wait 唔到呢

嘩~成百幾萬points, 唔怪得之stone問你d咭數又點計啦!! 既然無用,仲咩鬼要飛行理數 :-s, 百幾萬points既簽賬如果轉做現金回贈, 可以夠你請埋我地食飯啦!

我都話d咭數先襟計架啦! :-"
Stone22
超級會員
超級會員

文章jokelib 發表於 週二 3月 04, 2008 3:40 pm

百幾萬points 又點等於百幾萬簽賬?

唔好忘記 AE 有 10x promotion
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章Stone22 發表於 週二 3月 04, 2008 4:12 pm

jokelib 寫:百幾萬points 又點等於百幾萬簽賬?

唔好忘記 AE 有 10x promotion

但係唔係好多SHOP 有10倍積分架嘛!
Stone22
超級會員
超級會員

文章jokelib 發表於 週二 3月 04, 2008 5:16 pm

開新卡頭三個月任何簽賬都有 10x, 有時新金卡又 5x, 依家 HSBC 又 4x

幾年都差不多啦
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章travelpooh 發表於 週五 3月 07, 2008 6:39 pm

tomychan 寫:
OL 寫:好開心今日大家都分享左咁多各有獨色既旅程, 聚會就已經完滿結束, 我想問下有無人反對將最後的大合照post出來?

見無人反對, 相片出街喇.

圖檔
原大相片

好耐冇上來了, 一上來就原來已經攪左個聚會~~

不過, 知道都冇用, 果日冇空, 暫時未能有緣出席呢d聚會呢~~
唉, 幾時先放暑假呢~~ 似乎望下復活先吧~~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章OL 發表於 週六 3月 08, 2008 6:09 pm

OL 寫:
jokelib 寫:拉開話題先,道東之旅寫左少少 introduction,仲未開始 Day 1......

中文差、又唔識打字,幾段o野寫左我 10日.....

恐怕都係爛尾

2008 道東

就算你刻意拉開話題都無用架啦...
你個遊記淨係前言都已經好正, 中文差可以打方言"廣東話", 唔識打字可以用手寫板. 請繼續努力, 我正在追看中. 除非你外賣d正宗日本松板牛比我地一齊分享, 如果又無松板牛, 遊記又爛尾, 我諗大家都唔放過你...哈哈

你個遊記咪寫得幾好, 我仲追看中, 努力呀! \:D/
OL
高級會員
高級會員

文章jokelib 發表於 週六 3月 08, 2008 10:55 pm

實不相瞞.... 每一篇我最少用 2-3hrs 先完成.... (雖然得o個幾個 paragraph... )

除左中文打得慢,怪自己細個唔努力 D 讀書.....

多謝支持 [-o<
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

上一頁下一頁

回到 會員聚會

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客