在北海道狸小路3街的水果店買東西...不快!!!>_<

會員親身經歷對各旅行社/酒店等之投訴或表揚個案分享

版主: pace, L

在北海道狸小路3街的水果店買東西...不快!!!>_<

文章yy1234 發表於 週四 7月 14, 2005 12:29 pm

大家好, 我想說我在北海道狸小路3街的水果店(忘記了店名),買了一個蜜瓜,準備帶回香港.....

價錢說好了,我說可不可以要一個紙皮箱防止蜜瓜被撞擊,但當他們知道我們想把蜜瓜帶回港時,....他們說紙箱要100日圓一個!!!!!! :evil: 不是吧7港元一個紙盒!!!?? (他們的紙盒是隨地放的,不是專用來包裝的)... 而且個女店員,,黑口黑面

如果不是我們要把蜜瓜帶回香港,而不想蜜瓜被撞擊, 真想立即就走. 最後我們買了 可是,,,他們態度其差, 又騙人(一個裝蜜瓜的盒子不用7元吧??好人/平時買東西的盒子也是送的啦!!)

可惡...大家不要幫他買東西!!!!

(我記憶中狸小路3街只有一店是有水果賣的)!!!!!!!!!!!!!!
頭像
yy1234
初級會員
初級會員

google adsense
Google

Re: 在北海道狸小路3街的水果店買東西...不快!!!>_<

文章Ah Man 發表於 週四 7月 14, 2005 1:43 pm

yy1234 寫:大家好, 我想說我在北海道狸小路3街的水果店(忘記了店名),買了一個蜜瓜,準備帶回香港.....

價錢說好了,我說可不可以要一個紙皮箱防止蜜瓜被撞擊,但當他們知道我們想把蜜瓜帶回港時,....他們說紙箱要100日圓一個!!!!!! :evil: 不是吧7港元一個紙盒!!!?? (他們的紙盒是隨地放的,不是專用來包裝的)... 而且個女店員,,黑口黑面

如果不是我們要把蜜瓜帶回香港,而不想蜜瓜被撞擊, 真想立即就走. 最後我們買了 可是,,,他們態度其差, 又騙人(一個裝蜜瓜的盒子不用7元吧??好人/平時買東西的盒子也是送的啦!!)

可惡...大家不要幫他買東西!!!!

(我記憶中狸小路3街只有一店是有水果賣的)!!!!!!!!!!!!!!

我相信在日本買東西有這種情況,有些商店知道你買的東西是送禮用或易損毀的,大部份都會免費包裝甚至乎整得靚靚的,很少商店是要另外包裝收費的,但若果是要收費則至少要100Yen,(我試過買野要收1000yen另外包裝,但那1000Yen我覺得是超值,包裝的手法及材料靚到超乎你想像),100Yen在香港人眼中可能覺得貴,但在日本人的心中差不多是當送給你的了。
頭像
Ah Man
普通會員
普通會員

文章Yoshikuni 發表於 週四 7月 14, 2005 2:54 pm

我試過o係二條市場買蟹同蜜瓜, 兩樣都幫忙pack好及免費的. 反而試過o係東橫inn問有無紙盒, 佢收咗我300yen俾咗個舊嘢(但新淨)我.
2010年: 中部/北陸
2009年: (1)東京/伊豆/伊香保/鬼怒川; (2)上海; (3)沖繩自駕 ; (4)東京/五色沼/青森/弘前
2008年: (1)九州遊 ; (2)沖繩自駕
2007年: 北京
2006年: (1)東京/仙台/松島/石卷/盛岡/花卷 ; (2)首爾/春川
2005年: (1)新加坡 ; (2)海南島 ; (3)大阪/勝浦/和歌山/京都/奈良/神戶
2004年: (1)東京/熱海/伊豆 ; (2)沖繩 ; (3)上海
2003年: 東京/札幌/小樽/富良野/函館/登別
2002年: 東京/箱根
2001年: 東京/橫濱 (自由行模式始動)
頭像
Yoshikuni
高級會員
高級會員

文章小豬 發表於 週四 7月 14, 2005 3:49 pm

我剛剛自京阪神返港, o係京都伊勢丹買左兩支玻璃樽o既100%果汁, 同店員講o係帶番香港o既, 佢本來話要300yen一個盒 (新盒), 但跟住佢問我地係咪送禮, 我地話唔係, 咁佢就搵左個差不多大小o既生果箱幫我地pack得好好, 放左紙碎同發保膠碎放撞 (packing免費)! :D

o係香港? 我諗比左錢都唔會pack得好喇....
頭像
小豬
普通會員
普通會員

文章艾佛遜 發表於 週四 7月 14, 2005 3:51 pm

應該有兩檔生果檔,因為我都想響果度買蜜瓜,但係睇睇
圖檔
頭像
艾佛遜
超級會員
超級會員

文章travelpooh 發表於 週四 7月 14, 2005 4:55 pm

yy1234,

狸小路其實都算近二條市場, 我都係二條市場買夕張蜜瓜的呢, 果度d人唔會黑面, 知道我係返港仲有埋個盒作包裝呢~~(詳情請睇道央之旅啦)

yy, 想知你個蜜瓜係買左幾多yen的呢?? 想知一下依家d價錢呢~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章yy1234 發表於 週五 7月 15, 2005 2:44 pm

要看看,,是不是真正的夕張蜜瓜(可是個個他說自己是...)

之前我在富田農場用250日圓買了一小份來試.味道不錯 =D>

所以我在扎幌JR 站地下街用 680日圓買了一個回酒店試試 味道也很好,比得上富田農場的, 但我不知道富田農場所賣的是不是夕張蜜瓜.(680日圓蜜瓜有一張小標貼,說那瓜是得獎的而有一日本人的名字,可能是他負責名聲,保證你買到好的東西,我想是類似新奇士橙,,,,,,) 我和女朋友晚上吃了一整個,,,,甜而不膩,又不像平時在街上買到的青皮蜜瓜..吃完有令人”拿”喉的感覺…. [-X

所以如上所說到了狸小路買的是800日圓..而且一樣有我之前所買的瓜的小標貼,我現在還沒吃,,,,

但我發覺價錢差別太大..大多是約1500日買一個…有的更貴..我想試..但又不想拿100元只吃個蜜瓜…最主要是不知道那種才是真正的夕張蜜瓜…so便宜買一個試試啦
:D
remember smile! 記得燒賣 ^_^ !!
頭像
yy1234
初級會員
初級會員

回到 旅行社之投訴個案或表揚等

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客