縱橫遊旅行團機票upgrade事件

會員親身經歷對各旅行社/酒店等之投訴或表揚個案分享

版主: pace, L

縱橫遊旅行團機票upgrade事件

文章Priscilla 發表於 週日 1月 01, 2006 10:14 am

這是我老友參加完縱橫遊韓國團的不愉快經驗。 她希望我在此提醒一些會買團體機票的朋友不要上縱橫遊的當。

事緣我好朋友在12/23參加了5日的團隊。 在十一月下旬收到縱橫遊的电話, 告之她國泰航空有promotion, 可以upgrade她一家三ロ坐啇務客位。 但要給國泰每人hk$500的附加費。 我老友答應咗及另外交了錢。

但在去程及回程的時侯, 發覺全團, 包括導遊本身, 都全坐business class. 當中有團友是曾拒絕join此所謂promotion. 我老友事後問過國泰, 原來根本無此promotion. 機位已一早assign了給縱橫遊。 我朋友再打去縱橫遊查証時, 那位'負責人'語氣很差的反指我朋友一家確實是坐咗啇務客位 (卻是經濟艙的饍食)。 還說他們是做生意的, 不是開善堂的。 (我朋友確記他是exactly這樣說 ... how rude! :evil: ) 我老友無意追討那$1,500, 只是氣憤為何當初那個 sale 騙她說這是 special promotion from 國泰。

她巳向旅遊協會及消委會投訴。 儘管錢巳在縱橫遊手, 不抱希望可以攞番, 只是不值那樣的不當手法。 故此以後大家對縱橫遊 sell 的任何 promotion, 最好先跟酒店/航空公司 confirm 一下, 免被這無良旅行社從中取利。
頭像
Priscilla
普通會員
普通會員

google adsense
Google

文章terrytsang 發表於 週日 1月 01, 2006 12:04 pm

縱橫遊真係做衰自己
頭像
terrytsang
普通會員
普通會員

文章pyyeung 發表於 週日 1月 01, 2006 6:46 pm

我2年前join過e間旅行社的團~真係一肚氣
比團費之前, 個帶隊都仲識笑,
當我走個陣, 係佢畫位個陣, 要求轉位就黑面,
我以後都唔會去join佢地的團!!!
pyyeung
新會員
新會員

文章小彭 發表於 週日 1月 01, 2006 11:00 pm

我見縱x遊同東x遊(package or tour)都常有加錢upgrade坐business(食eco餐)的offer喎!
頭像
小彭
超級會員
超級會員

文章maverick 發表於 週二 1月 03, 2006 11:27 am

I have joined 縱橫遊 go to Tokyo in 2003 (HK$2999), may be in the times of SARS, so the attitude is differences. Both arrangement and 帶隊 is OK, the only thing not very good is the 帶隊 always sell the foods/snacks (certaintly the price is expensive than normal price) to us and said he will be very difficult to report to 旅行社 if we are not buy the snacks. And he said at least one 團友 buy one snacks (cheap or expensive is OK). Finally I and my girl friend only buy some small snacks (around HK$150), and the 帶隊 still have a good attitude (may be at the times of SARS very difficult to find business, also other 團友 buy many food/snacks , someone spend HK$500-600 also make hime happy)
maverick
普通會員
普通會員

文章nobori 發表於 週二 1月 03, 2006 12:05 pm

縱橫遊真係做衰自己 x 2

響旅行團度sell野,基本上好多日本既導隊都會做....
問題係..睇下果個人會唔會因為你唔幫襯/買得少而俾面色你睇

不過我都打算緊遲d會再跟一次團去東京,應該都會跟東瀛遊
睇下果個導遊到時點sell我喇~~
或者等我帶d團友去買野都好~~哈
慘...日本之旅將封印到另行通知為止!

四十七個都、府、縣...
已到:
北海道---(道央,道南,道東、道北地區)
東北---青森、秋田、山形、岩手、宮城、福島
關東---東京都、千葉、神奈川、琦玉、群馬
中部---長野、靜岡、千葉、愛知、岐阜、新潟
近畿---大阪府、京都府、奈良
中國---兵庫、鳥取、島根、廣島、山口
四國---香川、愛媛、高知、德島
九州---
(30個)

http://hk.myblog.yahoo.com/nobori-leung/index?l=f&id=5
頭像
nobori
超級會員
超級會員

文章samsam 發表於 週二 1月 03, 2006 1:04 pm

Priscilla

想請問你老友坐果班機既編號後面係唔係有4位數字的?

如果係果班可能係幾間旅行社一齊包既機, 咁佢未必會係呃你老友~
頭像
samsam
超級會員
超級會員

文章小百合 發表於 週二 1月 03, 2006 1:28 pm

如果真是覺得被騙, 可以打去國泰, 問清楚妳的seat # 是經濟定商務, 如果核實左是被騙, 就真是可以投訴縱橫誅
小百合
普通會員
普通會員

文章Priscilla 發表於 週三 1月 04, 2006 1:40 pm

首先, 多謝以上各位的分享。 (幾驚無人'彩'我 ... :P )

以下是我老友自己寫的感受, 或者看看由第一身寫的:

忠告各親朋 戚友不要參加 "縱橫遊"
本人於聖誕期間參加縱橫遊之韓國團 , 在出發前三個星期,
縱橫遊致電本人稱"國泰航空"做 Promotion, 每位團友只需付 HKD500.00, 便可upgrade 商務客位, 但只提供經濟位之膳食。
她還聲稱 anyway 已 hold 位, 叫我於付尾數時多付每位HKD500.00
便可。

出發當天, 領隊給我的 Boarding Pass 是 Economy, 再以人手
填上前排即商務位之座位編號; 本人覺得奇怪, 於是在check-in 行李
時詢問" 國泰" 之員工, 她稱因為這是團體包機, 所以全機都是
經濟位, 沒有商務位 promotion。 原來" 國泰 " 一早已 assign了
所有機位, 而商務位則全都 assign 了給縱橫遊, 所以連本人
之領隊也可坐商務位。 縱橫遊只是趁這個機會乘機濫收費用, 更借" 國泰 " 之名義欺騙顧客, 實乃旅遊業之恥!

更差的是當本人致電縱橫遊投訴時, 他們的主管魏先生聲稱
他們不是慈善機構, 在生意立場他們沒有錯, 還提議本人
致電香港旅遊業議會投訴。

本人在此忠告所有朋友, 如計劃於農曆新年出外旅遊, 切
不要參加 ***縱橫遊***這間卑劣旅行社。

我們知道做生意無可厚非要賺錢, 但縱橫遊明知國泰一早已assign了全團啇務位. 但卻遂個騙說是國泰promotion, 賺埋這些不義之財, 可謂無恥。 還聲大夾惡, 可謂厚顏。
頭像
Priscilla
普通會員
普通會員

文章mmken 發表於 週三 1月 04, 2006 2:59 pm

samsam 寫:Priscilla

想請問你老友坐果班機既編號後面係唔係有4位數字的?

如果係果班可能係幾間旅行社一齊包既機, 咁佢未必會係呃你老友~

4位數字唔一定係包機. 加班機同特班次, 好似去名古屋o個班凌晨機都係4位數字.
1992 - 第一次去日本
1997 - 第一次單人匹馬去日本, 第一次到達北海道.
1998 - 第一次到達九州
2000 - 第一次到達四國
2001 - 第一次日本自駕
2005 - 第一次去世博
2008 - 九州全県走破
2008 - 北海道道南,道央,道北,道東全走破
2010 - 本州全都府県走破
2012 - 中部東北溜溜步

日遊行程, 相片.
mmken 二十六次下東洋
頭像
mmken
終極會員
終極會員

文章mmken 發表於 週三 1月 04, 2006 3:07 pm

縱橫遊真係做衰自己 x 3. [-X

正所謂醜事傳千里, 相信好多網友 (包括我) 都已經張呢單o野o係同事之間傳開去.
1992 - 第一次去日本
1997 - 第一次單人匹馬去日本, 第一次到達北海道.
1998 - 第一次到達九州
2000 - 第一次到達四國
2001 - 第一次日本自駕
2005 - 第一次去世博
2008 - 九州全県走破
2008 - 北海道道南,道央,道北,道東全走破
2010 - 本州全都府県走破
2012 - 中部東北溜溜步

日遊行程, 相片.
mmken 二十六次下東洋
頭像
mmken
終極會員
終極會員

文章小百合 發表於 週三 1月 04, 2006 4:34 pm

她還聲稱 anyway 已 hold 位, 叫我於付尾數時多付每位HKD500.00
便可。

我8掛下想知, 如果我唔accept, 是否坐經濟位呢??

Anyway 我唔會跟縱橫遊, 太過份喇 [-X
小百合
普通會員
普通會員

文章samsam 發表於 週三 1月 04, 2006 5:02 pm

我問你係咪包機係因為我有個朋友係做旅行社領隊的,
佢話我知旅行社通常o係旺季都會夾埋一齊包機,
就算果班機入面有頭等或商務既機位,
節省成本關係飛機餐通常都只會供應經濟位既餐比團友,
係佢地既角度, 雖然佢比你食既係經濟位既餐,
但佢offer比你坐既位的而且確係比經濟位舒適既商務位,
不過佢地當然唔會強逼d客加錢坐商務位,
如果到時無人肯加錢坐商務位,
佢地都會upgrade d團友唔駛加錢就坐到商務位,
原理就好似平時我地買散飛坐飛機咁,
如果班機Full有時航空公司都會upgrade一d坐經濟位既人去坐商務位咁,
不過以你老友既case來講, 佢既手法的而且確有問題,
佢唔應該話係CX Promotion, 絕對同意你個Friend投訴佢欺騙~
頭像
samsam
超級會員
超級會員

文章Priscilla 發表於 週四 1月 05, 2006 3:00 am

mmken,
多謝你將此事說給你的朋友知。 我們主要的目的是希望不想再有人被縱橫遊欺騙, 根本冇什麼的promotion, 只是一個巧立名同騙財的手法。 他們堅稱我朋友確坐了商務位, 但迥避回答為什麼國泰根本沒有promotion for 團體票。

小百合,
全團的機位根本已一早upgrade 至 啇務, 所以就算你沒有俾多$500, 也是assign to business class 的。 縱橫遊只是逐個客人呃多一個得一個。 你俾的話, 他們就袋袋平安!

Samsam,
經此事後, 我自己也對旅行社失了信心。 只覺心寒...
頭像
Priscilla
普通會員
普通會員

文章iamkhchan 發表於 週四 1月 05, 2006 1:40 pm

國泰通常假期都有加班機,Sapporo,Tokyo,Bangkok都有

呢d機多數係賣比旅行社,有部分可能爭取business class,但飛機餐一定係econ class :x

所以大家唔好上當 :evil: :evil:

好似國泰農曆新年都有加班去Sapporo,你去國泰假期買都係比business class 你,但係econ 既餐同service...

http://www.cxholidays.com/chl/views/package.jsp?vgnextoid=fa90164c58e3ff00VgnVCM100000e6ce1c39RCRD&lang=en&tourcode=CH5SPK29HKG

通常加班既code係CX2xxx

大家小心 :( :(
iamkhchan
普通會員
普通會員

文章prokenic 發表於 週二 1月 10, 2006 2:35 pm

縱橫遊只是趁這個機會乘機濫收費用, 更借" 國泰 " 之名義欺騙顧客, 實乃旅遊業之恥!

我想那個 sales 已淨袋 $1500 人工了, 同業講我知,好的會打電話通知你一聲,呀生,我地免費幫你 upgrade左; 商譽上贏了一仗。

唔好的,咪考立名目呃左你$1500,自已(公司)袋袋平安,講真,佢地都係一個自顧行業的打工仔,唔係邊有額外收入呀?
又係間大公司做,點會驚影響自已的聲譽,少你一個真係唔少, :x 影響唔到佢地。
頭像
prokenic
普通會員
普通會員

文章Priscilla 發表於 週三 1月 11, 2006 4:28 am

prokenic 寫:又係間大公司做,點會驚影響自已的聲譽,少你一個真係唔少, :x 影響唔到佢地。[/size]

That's why we post it on board to let others know. For a company doing business like this, I am afraid its reputation won't last long.

Please spread it out as much as u can, so that no one will be fooled by them again.

(I am in office, so have to write in english... :) )
頭像
Priscilla
普通會員
普通會員

文章艾佛遜 發表於 週三 1月 11, 2006 10:20 am

prokenic 寫:我想那個 sales 已淨袋 $1500 人工了

我覺得似係間旅行社掠左$1500多過個sales一個人掠$1500咯 :P :P
頭像
艾佛遜
超級會員
超級會員

文章arale 發表於 週六 2月 24, 2007 5:34 pm

睇到呢個投訴,有d野想講,雖然已經係成年前既事,不過有d野都想解釋下...

我係國泰既員工, 我知道一到長假期, 就會出現d cx2xxx既加班機, 呢d通常都係旅行社包機, 仲會有買左cxholiday既乘客, 呢d機mono class既service, 即係全機都係economy class, 咁隻機入面d business class seat 點算好呢?冇理由唔賣埋d位架, 其實旅行社有冇俾附加費去買呢d位, 係次次情況唔同既, ,,free, 不過,我覺得旅行社咁樣sell法, 係完全理解既, 宜家d團費平得咁厲害, 嚮呢度抽返d利潤, 冇乜問題丫, 同埋世界上冇免費午餐, 要坐得舒服梗係要俾錢啦.

另外, 有關餐飲方面, 你只係俾左hkd500蚊咋, hkd500係真係俾個靚d既位你坐得舒服d咋, 你仲想食埋商務餐呀???平時economy 同business既差額係四千蚊到, 宜家你俾既係hkd500, 其實已經抵左架喇.... :D
arale
新會員
新會員

文章arale 發表於 週六 2月 24, 2007 5:35 pm

睇到呢個投訴,有d野想講,雖然已經係成年前既事,不過有d野都想解釋下...

我係國泰既員工, 我知道一到長假期, 就會出現d cx2xxx既加班機, 呢d通常都係旅行社包機, 仲會有買左cxholiday既乘客, 呢d機mono class既service, 即係全機都係economy class, 咁隻機入面d business class seat 點算好呢?冇理由唔賣埋d位架, 其實旅行社有冇俾附加費去買呢d位, 係次次情況唔同既, ,,free, 不過,我覺得旅行社咁樣sell法, 係完全理解既, 宜家d團費平得咁厲害, 嚮呢度抽返d利潤, 冇乜問題丫, 同埋世界上冇免費午餐, 要坐得舒服梗係要俾錢啦.

另外, 有關餐飲方面, 你只係俾左hkd500蚊咋, hkd500係真係俾個靚d既位你坐得舒服d咋, 你仲想食埋商務餐呀???平時economy 同business既差額係四千蚊到, 宜家你俾既係hkd500, 其實已經抵左架喇.... :D
arale
新會員
新會員

下一頁

回到 旅行社之投訴個案或表揚等

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客