東北大地震後的北九州之旅 (Mar 2011)

- 歡迎各會員發表及分享其日遊的經歷、故事等,無論以純文字,網上相簿或網頁連結形式

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh

東北大地震後的北九州之旅 (Mar 2011)

文章Leonardo 發表於 週二 3月 22, 2011 10:29 am

呢個好可能係地震後o既第一個遊記....

三月十二日,世紀大地震後一日,我照原定計劃出發(當時核危機未爆發),去距離仙台約1100公里的九州福岡,展開48小時北九州之旅.

雖然只有48小時,但由於目標係要去晒福岡,門司港,下關,別府,由布院,鳥栖同熊本,所以唯有每日訓6個鐘,6點半起身,8點出發,響火車上再瞓! 另外,仲要響門司港同由布院租單車代步. 最後都終於到晒所有計劃要去o既地方.

另外,由於今次係"電波之旅",所以當然以慳錢為主啦! 今次限住自己三日兩夜,包食住行,只可以使25000yen!
圖檔

落機之後,即刻坐shuttle過國內線terminal,再坐3個站地鐵出博多JR站(250yen).由於呢日會坐幾次地鐵,所以我就買左張地鐵1-day pass,都只係500yen,好抵呀!
圖檔

去到JR博多站,第一時間唔係check-in,而係去攞張JR 3-day pass,然後跳上新幹線遊車河.點解要遊車河?因為今日係九州新幹線全線通車o既大日子囉!另外,憑呢張JR 3-day pass可以3日任坐新幹線,都只係6650yen,肯定係全日本最抵!
圖檔

遊完車河之後去check in. 由於係電波之旅,所以對酒店只有兩個要求: 近JR站(慳車費)同埋有獨立toliet. 但估唔到左計右計,竟然係港人熟悉o既東橫INN最抵. 呢間咁大咁靚o既房,計埋星期日7折同埋"唔執房減300"優惠,兩晚只係90xxYEN! 仲要包早餐! 真係抵到爛!
圖檔

放低行李之後,就出去行下街. 第一站係3月3號開幕,全九州最大o既"博多站新博多City"(響門口仲遇到有人募捐,我即刻捐左1000yen同叫佢地加油),之後就坐地鐵去天神地下街(女裝小店為主),同埋博多運河城(好多連鎖店,包括我至愛o既Comme Ca).
圖檔

行到攰就去醫肚! 福岡係拉面王國,所以今次旅程四餐就有兩餐係拉面,包括第一晚去天神o既博多一風堂,同埋last day去博多站地下街o既一蘭. 好味呀!
圖檔
最後由 Leonardo 於 週三 3月 23, 2011 10:59 am 編輯, 總共編輯了 7 次
12年 12月 名古屋,高山,白川鄉,長島
12年 7月 福岡,門司,熊本 (親子遊)
11年 3月 地震後的北九州之旅
10年 6月 登別,小樽,富良野,美瑛,札幌(自駕)
10年 5月 大阪
09年 10月 橫濱,箱根,富士,東京 (自駕親子遊)
09年 3月 大阪,京都,神戶,姬路,和歌山市
08年 9月 沖縄(自駕)
08年 4月 東京
05年 8月 札幌,小樽,富良野,美瑛,北瀧町,函館,江差,大沼
03年 11月 大阪,京都,神戶,白濱,紀伊勝浦
00年 8月 東京,箱根,富士,橫濱,鐮倉,鬼怒川
Leonardo
普通會員
普通會員

google adsense
Google

Re: 東北大地震後的北九州之旅 (Mar 2011)

文章Leonardo 發表於 週二 3月 22, 2011 10:50 am

第二日: 由於今日行程仲趕過旅行團 (福岡 -> 門司港 -> 下關 -> 別府 -> 由布院 -> 鳥栖 -> 福岡), 所以6點幾就要起身食早餐, 呢個東橫INN o既免費早餐真係相當唔錯!
圖檔

今日o既第一站係門司港. 8:02,先坐呢架Sonic號特急去小倉,再轉車去門司港. 但唔知點解,呢班Sonic用左架Kamome 885系"子彈頭" (Sonic通常用883系"藍色機械人"). Anyway,呢架885都好正!
圖檔

8:53到達小倉,再急急腳轉8:58分o既普遍列車去門司港 (車程16分鐘). 門司港車站有97年歷史,係九州最古老o既火車站,主要用木造, 古色古香. 門司港車站亦係九州最北o既JR車站.
圖檔

由於門司港以前係國際貿易港,所以有唔少"西洋風"o既舊建築....不過我一間都冇參觀過,亦冇參觀呢度最出名o既九州鐵路博物館,因為我另有目標.....
圖檔

我黎門司港o既目的,就係要由九州行路去本州! 由於只有個半鐘時間,所以我決定租單車(1日500yen).踩去連接本州下關同九州門司港o既關門大橋...
圖檔

...而響條大橋旁邊,居然有一條"行人隧道",連接本州同九州! 呢條隧道全長780m, 行人免費, 單車就要20yen,不過唔可以踩過去,而係要推過去.
圖檔

由九州行路過本州,的確係一個好特別o既經驗. 當行到一半o既時候,仲見到地下有條九州福岡縣同本州山口縣o既界線添! 而個紀念印章o既設計都好特別, 一半響門司呢邊"給",另一半就要響下關果邊"給".
圖檔

推單車推左15分鐘左右,就到達本州o既下關. 過到呢邊,除左影張相之外,仲要記得"給"埋個紀念印章o既另一半呀!
圖檔

之後用極速"飛車"返門司港站,諗住坐10:52分o既火車,點知去到至發現班車原來係10:55分 (可能查錯左),結果11:09分至到達小倉,錯過左11:08分由小倉開去別府o既車,唯有響小倉站hea下啦! 點知又俾我飲到超好味o既100yen蘑菇湯! 好味到要整多一杯薯仔湯!
圖檔
最後由 Leonardo 於 週三 3月 23, 2011 1:13 pm 編輯, 總共編輯了 10 次
10年 5月 大阪
08年 4月 東京
05年 8月 札幌,小樽,富良野,美瑛,北瀧町,函館,江差,大沼
Leonardo
普通會員
普通會員

文章Leonardo 發表於 週二 3月 22, 2011 10:59 am

結果我改坐遲一班11:39分開o既Sonic號特急由大分去別府. 日本d火車,除左車身靚同車廂正之外,連車務員都......
圖檔

Sonic號響12:48到達別府. 果然係"日本一"溫泉鄉,連站前都有個"手湯"溫泉! 雖然比原定遲左半個鐘到達,但一場黎到,就點都要搵個溫泉浸一浸啦!
圖檔

於是我就坐5分鐘巴士(140yen),黎到別府海邊”的濱公園”旁邊o既"北濱溫泉". 雖然呢個係"公共溫泉"(類似香港o既公共泳池),只收500yen入場費,但係裡面就一d都唔失禮,有4個室內池,一個室外池,"水打massage",溫泉sauna,飲泉,仲有俾一家大細玩o既大泳池(要著泳衣),真係抵到爛! (張溫泉內o既相係我趁場內冇人時影o既)
圖檔

由於遲左半個鐘到別府,又一定要趕呢班14:45o既"九州橫斷特急",所以唯有用5分鐘食晒碗天丼(天婦羅飯)! 呢架"九州橫斷特急"只有兩卡車,由九州東面o既別府開出,橫越阿蘇火山,去到九州西面o既熊本/人吉,響九州好有名氣架!

不過由於今次冇時間去阿蘇火山,所以只會坐12分鐘去大分轉車. 希望下次去阿蘇火山會有機會再坐啦! 坐呢架"九州橫斷特急",仲可以欣賞別府灣美景!
圖檔

到達大分站後用極速跑去隔離月台,趕上呢架3分鐘後開出o既"由布院之森號"列車. 呢架可算係我坐過最正o既列車!

呢架"由布院之森號"其中一個最正o既地方,就係佢第一卡o既展望席,而最最最正就梗係我呢個第一行o既司機位啦!
圖檔

呢架"由布院之森號"另一樣最正o既地方,就係佢以"木質"同"綠色"為主o既典雅設計喇. 列車其中有一卡仲係"觀景卡",一邊歎咖啡,一邊睇風景真係一流! 而我就梗係第一時間去攞番張"記念乘車証","給"番個紀念印啦!
圖檔

列車行駛左47分鐘之後到達由布院站. 由布院站都係一個好有特色o既車站, 除左佢古色古香o既設計之外,仲有就係佢o既車站月台有個"足湯"溫泉,俾你一邊浸腳一邊等車.
圖檔

由於只會響由布院停個幾鐘,所以我又再租單車 (1小時200yen). 雖然之前發生左東北大地震,但係星期日o既由布院一樣係人頭湧湧.
圖檔

一口氣踩單車去金麟湖 (我覺得無咩特別), 之後就沿最旺o既"湯之坪街道"行下...都係果d精品店,服裝店,小食店咁啦...最後我坐17:07o既"由布院之森號"返博多附近o既鳥栖.
圖檔

18:54到達鳥栖,本來諗住坐shuttle去Premium Outlet,但係因為又想買bb衫,所以臨時改左去西口Frespo商場裡面o既西松屋買衫,行左個幾鐘,,收獲豐富! 之後仲去左旁邊o既100yen迴轉壽司大擦一餐
圖檔

最後,我坐21:13o既Midori Express"綠色特急"返福岡博多,完成今日極為豐富o既行程!
圖檔

(相片更新中)
最後由 Leonardo 於 週三 3月 23, 2011 12:08 pm 編輯, 總共編輯了 2 次
10年 5月 大阪
08年 4月 東京
Leonardo
普通會員
普通會員

文章Leonardo 發表於 週二 3月 22, 2011 11:04 am

第三日: 行程o既最後一日,今朝六點就起身,仲早過尋日朝. 食早餐同check-out,之後坐7:51分響博多站開出o既"Sukura(櫻花號)"新幹線去熊本. (呢班車車程要42分鐘,我本來book左8:27個班Mizuho號,只需34分鐘,但為左早d開始玩,無計啦)
圖檔

8:33分到達熊本站. 熊本站分兩部分,新幹線呢面係新起o既,兩日前至開. 呢個站以胡桃木色為主調,加上好有藝術氣息o既站前廣場,好有style! 點解香港d車站咁悶o既?
圖檔

之後過舊熊本站呢邊,坐130yen o既"熊本城周遊巴士"去熊本城二之丸公園,20分鐘左右就到喇!
圖檔

終於黎到熊本城喇! 日本三大名城 (熊本城,大阪城,名古屋城)同世界遺產姬路城,四個已經去左三個,只差名古屋城! Yeah!

點解姬路城可以成為世界遺產,但熊本城就只係低級好多o既"特別史跡"呢? 因為1600年建成o既熊本城響1877年已經燒左,而家呢個熊本城係1960年重建o既,而姬路城就係真正保存左四百年囉! 其實熊本城裡面已經變左做博物館,不過因為我對日本戰國歷史都好有興趣,所以都好enjoy!
圖檔

講到熊本城,就梗係一定要講埋"清正公"加藤清正啦! 我相信玩過"戰國無雙"同埋"信長之野望"o既人都會識得佢,而佢就係負責擴建熊本城(之前叫隈本城)o既熊本城城主喇!

響熊本城行左一個鐘左右,之後就落番地面坐"熊本市電"(150yen)返熊本站.
圖檔

響熊本玩左兩個幾鐘之後,坐11:04o既"Tsubame(燕子號)"新幹線返博多,之後食番個一蘭拉面,返酒店攞行李,坐地鐵返福岡空港(250yen),坐14:10o既KA387返香港,完成呢次地震後o既北九州之旅.
圖檔
最後由 Leonardo 於 週三 3月 23, 2011 1:04 pm 編輯, 總共編輯了 2 次
10年 5月 大阪
08年 4月 東京
Leonardo
普通會員
普通會員

文章jokelib 發表於 週二 3月 22, 2011 11:04 am

金麟湖要朝早去睇霧,或者日落睇金色湖面先靚架~
頭像
jokelib
終極會員
終極會員

文章Leonardo 發表於 週二 3月 22, 2011 11:07 am

貼相問題解決中.....希望可以儘快post到d相出黎...
唔知點解,有時睇到d相,有時睇唔到,有冇人可以幫我?
10年 5月 大阪
08年 4月 東京
Leonardo
普通會員
普通會員

文章pace 發表於 週二 3月 22, 2011 5:20 pm

fotop.net流量大但server有時未必頂得住,試下放上其他web album啦 ^^
今期流行!每日更新日遊新聞 > 我的微博
經常更新!日遊猛料雜碎部落 > MY PACE TRAVEL
面書同好!日本自遊易FB專頁 > 日本自遊易專頁
頭像
pace
終極會員
終極會員

文章Leonardo 發表於 週三 3月 23, 2011 10:28 am

pace 寫:fotop.net流量大但server有時未必頂得住,試下放上其他web album啦 ^^

終於用webshots解決左! thanks!
慢慢post相先....
10年 5月 大阪
08年 4月 東京
Leonardo
普通會員
普通會員

回到 網友日遊經歷分享

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 1 位訪客