Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/ec2japan/svn/ec2japan.com/phpBB302/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
日本自遊易討論區 • 檢視主題 - 新鮮熱辣!!京板神六日之旅....DAY 1

新鮮熱辣!!京板神六日之旅....DAY 1

- 歡迎各會員發表及分享其日遊的經歷、故事等,無論以純文字,網上相簿或網頁連結形式

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh

新鮮熱辣!!京板神六日之旅....DAY 1

文章chunghk1 發表於 週二 1月 17, 2006 11:23 pm

經過大半年來的籌備,多過月來的資料搜集,上Yahoo搵地圖,睇天氣,每日留連於各大小日遊新聞組.我的京板神六日之旅終於完滿結束,首先要多謝曾經幫過我的網友,三衫淳的行程表,安那貓,還有Darkside的行程分享……等等

自上次去日本東京已是7年前的事,當時仲係跟東X遊去.雖然很喜歡日本,但因時間唔夾,加上我又怕坐共耐飛機,當然仲有緊係錢嘅問題,7年後嘅今日,我先有機會再去日本.因上次已去過東京,加上熱愛電影的我又想去USJ,所以今次決定自遊行去京板神.

雖然定了1月8日出發,但我早於11月頭就用電話經X晨旅行社買了Package,坐CX機,早去晚返,包五晚梅田Daiichi酒店連稅每人$57xx.另外本篇旅遊分享之資料只供參考,不能盡信,如有錯漏請大家代為指正,謝謝!!!!!

DAY 1 08/01/2006 (原定行程 機場>酒店>HEP FIVE商場>阪急三番街>梅田晚飯>酒店)

出發前一晚訓得相當唔錯,朝早準時07:00點起床,大約08:50到達機場,由於前一晚已經上CX網劃埋位check-in ,雖然CX網頁話online check in左嘅乘客可以於飛機起飛前45分鐘到達機場,但去到機場CX counter地勤小姐話最好都係1個鐘前到達,我地班機10:20起飛,點知我有個朋友9:25先到,好彩趕到,Check in後 一行三人飛快過關出境,再衝去食Burger King ,用破世界紀錄時間9分30秒40蒸發左成個餐之後,再衝去搭無人駕駛列車去登機閘.

機程約3小時,上到機發覺機上開行暖氣,我已心知不秒(因為我唔信邪著左件Superwarm打底仲係長袖果隻),飛機餐有唔知乜魚或牛肉,唔食魚的我當然擇牛肉啦,味道一般鹹左D,個餐另外有冷麺同埋蛋糕,我每樣都食左無一半就放棄咗,食完飯睇埋成龍套神話,填埋份入境表,約14:20飛機就降落於關西空港,順帶一提CX服務算唔錯,係個飛機餐麻麻地姐.一落機就跟大隊搭無人駕駛列車去過關,等左約15 mins 到我時發覺份入境表原來仲有背面未填,即刻企埋一邊填埋佢,過另一Counter時職員無搜我行李,剩係用英文問我留幾多日,反而我另一個朋友就有搜行李.

拿埋行李一出閘即刻去大堂旅遊中心取地圖,最後決定坐[Limousine Bus](機場巴士)去酒店,響旅遊中心買埋巴士飛1300Yen(出面巴士站旁亦有自動售票機),順便問埋個服務員Daiichi hotel響邊個站落車,一出機場有D凍,去到巴士5號站(好似送車尾),等左約15-20mins後有巴士到,上到車又係開行暖氣,坐左大約一個鐘頭多D車程,終於到達大板站,離遠已望到Daiichi 酒店,但我地應該再下一個站先落車,落車後發覺室外都幾凍,只有約6-7度.咦!!!發現唔見左間酒店,搵左一陣,原來俾Hilton Hotel遮住左.大約差唔多17:00到酒店,入到去,酒店個大堂唔算大,Check In後我地住27樓,入到房,算幾乾淨整齊,但又係唔算太大,有3張單人床,第一時間除左件Superwarm,然後走去開冷氣(因當時房內都幾焗,起碼26- 27度),點知一開冷氣,我當堂嚇一跳,然後得啖笑,發現出風口果D係暖氣,而又冇制揀轉冷氣??立刻打去Front Desk 問佢,佢只係答” Is Normal , Is Normal “ ,我只好說Thank you !!!然後收線,之前搵資料時已經知日本冬天室內一定開暖氣,只係冇諗到D暖氣會焗到我地三個人面都紅埋.之後唔理咁多跟住攞部Notebook出黎經電話線上網(酒店免費提供33.6K上網),用MSN同屋企人報平安後,就出發落街食飯同視察下環境.

一出到街就見到JR大板站,京板,板神電鐵都響隔離,交通非常方便,大丸,板急百貨亦係附近.當時大約7點幾,大家見有D肚餓,就走去新梅田食道揾野食,但見到間間舖都幾多人,又有D驚唔知點叫野食,最後決定去埋阪急三番地下街搵野食,發覺果度真係N咁大,D路睇唔到盡頭,又四通八達,都幾恐佈.行左一陣見到間食架厘飯嘅舖頭(唔記得叫乜名)冇咁多人,就入去坐底,用英文問待應有冇MENU,佢好友善咁話NO,然後我地示意叫佢一齊出門口,手指指咁指向果D Sample食品,我叫左個晚餐(750Yen),有架喱雞肉飯,有杯飲品,什菜沙律.架喱汁幾濃,好味,小小辣,又帶D甜,但D餸就小左D,飯就好味過香港果D,唔知點形容,杯飲品係一杯茶咁嘅野,飲落鹹鹹地又有D茶香味算OK,個什菜沙律都好味.而朋友就叫左架喱炸朱扒飯約(700Yen),大家都幾滿意.埋單後仲有D現金Coupon送俾你下次再食.

食飯後就繼續行阪急三番街,沿途都有好多食店,好多人,之後就沿路牌去Hep five商場,樓下有間波子機舖,入到商場感覺比想像中細,例牌見到條大鯨魚,而D舖頭主要賣D年青人衫,見無乜野啱睇,就上頂樓行行,頂樓有個摩天輪(500Yen)不過我地冇坐到,因諗住坐天保山嗰個,之後去左隔離SEGA JOYPOLIS 夾公仔,每人玩左大約千幾Yen,我2個都有收獲,我就乜都無.玩到大約9點幾我地就離開
Hep Five ,出番去條大街行行,街上亦有不小食店,之後去左便利店買左D杯麵, 2L裝嘅保曠力咁上下嘅飲品諗住呢幾日檔水飲,仲有抹茶雪糕,之後就返酒店,返到酒店都係睇下電視(但好似冇乜野睇),又冇日劇,可能星期日啦,房內仍然幾焗下,之後都係上下網,沖涼,食埋個架喱杯麵(好味),1點幾鐘就上床訓覺.(好彩夜左間房又冇咁焗,我地已經關左個暖氣).
chunghk1
初級會員
初級會員

google adsense
Google

新鮮熱辣!!京板神六日之旅....DAY 2

文章chunghk1 發表於 週日 1月 22, 2006 4:03 pm

DAY 2 09/01/2006 原定行程 酒店>電器屋街>午飯>心齌橋>美國村>道頓堀晚飯>酒店

朝早七點幾起身,因有D特別原因訓得唔太好(同間酒店無關),等埋2個Friend,8點幾落樓下食酒店的自助早餐(房租已包早餐),個早餐算多野食,除左例牌?腸仔,烚蛋,炒蛋,多士,火腿之外,仲有架喱飯同麵鼓湯,味道亦唔錯,眼見其他?原來亦有不小香港人和日本人.

一行三人大約十點幾出發,今日會先到DenDenTown,因為我2個朋友都想買D動漫,TVGame,產品我原本就無咩特別野想買,不過見之前有網友提過有D 200-300Yen 既高達模型幾底買,我會買D做手信.出到酒店外,又係幾凍下(約7-8度),先行去地下鐵梅田站(即JR大板站隔離)約5-10分鐘,乘(御堂筋線)至難波站再轉乘粉紅色(千日前線)到日本橋站下車(全程230Yen,約20-25分鐘就到),一落車,就見到有2個打扮得像電車男一樣的日本人,就知道自已冇落錯站.

跟住響(日本橋2出口)出,一出地面即刻睇睇係Yahoo download既地圖,行左約5分鐘就見到黑門市場,見經開就入去睇下啦,裏面真係又大又靚又干淨,心想香港D街市真係………,入面好多檔口,見有D魚檔有雞泡魚賣(好醜樣),仲幾貴下,由幾百至千幾Yen都有,又有D長腳蟿賣(好大隻),呢D響香港都未見過,幾得意.而另外又有D舖頭都係賣下日用品,手信,連和服都有,我地行左一陣,影左D相就行番出大街.

之後一直行左約十分鐘就到左DenDenTown(約11點幾),呢度同秋葉源比規模相信細好多,D樓亦冇咁靚,但勝在也有不小舖頭賣各種AV,玩具,動漫,TV Game產品,好此道者相信可行上一整日.條街共長共多舖頭 點行好呢??好彩作為領隊既我之前已經係Toydaily網Download左地圖,地圖仲重點推介行邊D舖,真係要多謝Post張地圖個位網友.第一站我地去左行Softmap(賣AV,電腦個間,因為有二間),入到去又係例牌N咁大,地下賣相機,AV產品,而樓上就賣下電腦呀咁,行左一陣買左條相機頸譝7xx Yen,KOSS既耳筒1980Yen,(香港賣成二百蚊),幾底買,跟住就再向前行,行到大約12點幾,見前面條街好熱鬧下喎,又好多人,就到左我地今日第一個Bonus景點,呢條唔知有冇網友知叫做咩街(即刻Namba City Shopping City)旁邊果條街,又係N咁長,見唔盡頭咁,兩旁都係一D各式各樣?小食檔(有章魚燒,大板燒餅,關東煮,串燒,卡通人形燒餅……好多好多),攤位遊戲檔(撈金魚,射氣球,抽奘)感覺有D似我地既年宵市場,大家知唔知呢D檔口平日有無呢????因為好似唔見有人或有書介紹過!!!!唔知係唔係成人節定十日戒既關係,見到有不小既日本人拿住一片幾大塊既樹葉響條街行.途中我因未太肚餓無買野食,反而D朋友就買左D小食.行行下見有個人響塊大鐵板上炒D一粒粒白色既野,個牌寫住叫咩北海道名產,我朋友起初以為可能係年糕之類,買左一大杯,一試之下原來係薯仔粒,味道就麻麻地!!!!

睇睇表已2點幾,我地決定行番出DenDenTown,再去行埋其他舖,Yellow
Submarine,海洋堂,Softmap SAURUS,當然仲有MANDRAKE 同埋GUNDAM 館,大家都收獲豐富,我就響MANDRAKE買左好多盒高達每盒約2xx Yen至3xx Yen,又買左D 100 Yen既Q版卡通少女公仔, D Friend 就買左D中古既N64,Gameboy帶(100Yen-數百Yen),動漫Figure,PC Game 呀咁,一行就行到6點幾,原定行程去心齌橋,美國村, 道頓堀( 因好以有十日戒巡遊 ),唯有放棄改第二日去.大家都行到腳跛,之後就求其去左吉野家食飯,叫左個燒牛肉定食650 Yen,幾好味,起碼好食過香港果D,尤其係個麵豉湯夠濃,D白飯又係好味.

食飽飯就繼續週圍行,響吉野家隔離又見到有條街好熱鬧,兩旁D檔口同今朝行個條差唔多,但就多左D檔口賣一D過年既小罷設,公仔,好有特色,價錢都幾貴.之後見到前面有檔野有好多人圍住,原來係賣龍鬆糖,好似成1000 Yen盒有十粒,仲幾好
生意咁,諗落好似有得做喎!!!!再行左一陣見到前面掛滿燈?,就到左我地今日第二個Bonus景點……( 今宮戒神社 ),裏面又係好熱鬧,好多人,D人?住今朝早我見到果D一大塊樹葉,但就掛滿名各種掛飾,現場仲播住一首神社既音樂,雖然首歌唔知Loop住唱咩,但就幾好聽,唔知各網友有無呢首歌可以分享呢????再行入D,見到兩旁檔口都有D著住D好靚既神社衫,化曬?既日本女仔係度賣果D掛飾,而且數埋去二排幾十人,個個都幾靚架!!!!(之後我個朋友上網搵資料,原來果D女仔係由幾千人選四十人出來做神社代表賣野),唔怪得啦,我地當然不甘示弱,立即取出全副裝備………相機,DV週圍拍攝一番(起初唔知俾唔俾拍,但眼見其他日本人都有拍,所以我地都放心四圍影相).講番果D神社女仔賣果D掛飾都幾貴約1500-2500Yen一件,D人一買就四五件咁掛係果塊大樹葉度(好似係祈求生意興隆既意思),真係厲害!!!!!而我地影相時,果D神社既女仔亦會好合作咁擺甫士俾人影相.響神社大約逗留左半個鐘,我地就懷?依依不捨既心情離開,之後就原路搭返地下鐵回酒店,之前仲去便利店買宵夜,返到酒店已11點幾,大家都累到成身散曬!!!!!
chunghk1
初級會員
初級會員

新鮮熱辣!!京板神六日之旅....DAY 2

文章chunghk1 發表於 週日 1月 22, 2006 4:04 pm

DAY 2 09/01/2006 原定行程 酒店>電器屋街>午飯>心齌橋>美國村>道頓堀晚飯>酒店

朝早七點幾起身,因有D特別原因訓得唔太好(同間酒店無關),等埋2個Friend,8點幾落樓下食酒店的自助早餐(房租已包早餐),個早餐算多野食,除左例牌?腸仔,烚蛋,炒蛋,多士,火腿之外,仲有架喱飯同麵鼓湯,味道亦唔錯,眼見其他?原來亦有不小香港人和日本人.

一行三人大約十點幾出發,今日會先到DenDenTown,因為我2個朋友都想買D動漫,TVGame,產品我原本就無咩特別野想買,不過見之前有網友提過有D 200-300Yen 既高達模型幾底買,我會買D做手信.出到酒店外,又係幾凍下(約7-8度),先行去地下鐵梅田站(即JR大板站隔離)約5-10分鐘,乘(御堂筋線)至難波站再轉乘粉紅色(千日前線)到日本橋站下車(全程230Yen,約20-25分鐘就到),一落車,就見到有2個打扮得像電車男一樣的日本人,就知道自已冇落錯站.

跟住響(日本橋2出口)出,一出地面即刻睇睇係Yahoo download既地圖,行左約5分鐘就見到黑門市場,見經開就入去睇下啦,裏面真係又大又靚又干淨,心想香港D街市真係………,入面好多檔口,見有D魚檔有雞泡魚賣(好醜樣),仲幾貴下,由幾百至千幾Yen都有,又有D長腳蟿賣(好大隻),呢D響香港都未見過,幾得意.而另外又有D舖頭都係賣下日用品,手信,連和服都有,我地行左一陣,影左D相就行番出大街.

之後一直行左約十分鐘就到左DenDenTown(約11點幾),呢度同秋葉源比規模相信細好多,D樓亦冇咁靚,但勝在也有不小舖頭賣各種AV,玩具,動漫,TV Game產品,好此道者相信可行上一整日.條街共長共多舖頭 點行好呢??好彩作為領隊既我之前已經係Toydaily網Download左地圖,地圖仲重點推介行邊D舖,真係要多謝Post張地圖個位網友.第一站我地去左行Softmap(賣AV,電腦個間,因為有二間),入到去又係例牌N咁大,地下賣相機,AV產品,而樓上就賣下電腦呀咁,行左一陣買左條相機頸譝7xx Yen,KOSS既耳筒1980Yen,(香港賣成二百蚊),幾底買,跟住就再向前行,行到大約12點幾,見前面條街好熱鬧下喎,又好多人,就到左我地今日第一個Bonus景點,呢條唔知有冇網友知叫做咩街(即刻Namba City Shopping City)旁邊果條街,又係N咁長,見唔盡頭咁,兩旁都係一D各式各樣?小食檔(有章魚燒,大板燒餅,關東煮,串燒,卡通人形燒餅……好多好多),攤位遊戲檔(撈金魚,射氣球,抽奘)感覺有D似我地既年宵市場,大家知唔知呢D檔口平日有無呢????因為好似唔見有人或有書介紹過!!!!唔知係唔係成人節定十日戒既關係,見到有不小既日本人拿住一片幾大塊既樹葉響條街行.途中我因未太肚餓無買野食,反而D朋友就買左D小食.行行下見有個人響塊大鐵板上炒D一粒粒白色既野,個牌寫住叫咩北海道名產,我朋友起初以為可能係年糕之類,買左一大杯,一試之下原來係薯仔粒,味道就麻麻地!!!!

睇睇表已2點幾,我地決定行番出DenDenTown,再去行埋其他舖,Yellow
Submarine,海洋堂,Softmap SAURUS,當然仲有MANDRAKE 同埋GUNDAM 館,大家都收獲豐富,我就響MANDRAKE買左好多盒高達每盒約2xx Yen至3xx Yen,又買左D 100 Yen既Q版卡通少女公仔, D Friend 就買左D中古既N64,Gameboy帶(100Yen-數百Yen),動漫Figure,PC Game 呀咁,一行就行到6點幾,原定行程去心齌橋,美國村, 道頓堀( 因好以有十日戒巡遊 ),唯有放棄改第二日去.大家都行到腳跛,之後就求其去左吉野家食飯,叫左個燒牛肉定食650 Yen,幾好味,起碼好食過香港果D,尤其係個麵豉湯夠濃,D白飯又係好味.

食飽飯就繼續週圍行,響吉野家隔離又見到有條街好熱鬧,兩旁D檔口同今朝行個條差唔多,但就多左D檔口賣一D過年既小罷設,公仔,好有特色,價錢都幾貴.之後見到前面有檔野有好多人圍住,原來係賣龍鬆糖,好似成1000 Yen盒有十粒,仲幾好
生意咁,諗落好似有得做喎!!!!再行左一陣見到前面掛滿燈?,就到左我地今日第二個Bonus景點……( 今宮戒神社 ),裏面又係好熱鬧,好多人,D人?住今朝早我見到果D一大塊樹葉,但就掛滿名各種掛飾,現場仲播住一首神社既音樂,雖然首歌唔知Loop住唱咩,但就幾好聽,唔知各網友有無呢首歌可以分享呢????再行入D,見到兩旁檔口都有D著住D好靚既神社衫,化曬?既日本女仔係度賣果D掛飾,而且數埋去二排幾十人,個個都幾靚架!!!!(之後我個朋友上網搵資料,原來果D女仔係由幾千人選四十人出來做神社代表賣野),唔怪得啦,我地當然不甘示弱,立即取出全副裝備………相機,DV週圍拍攝一番(起初唔知俾唔俾拍,但眼見其他日本人都有拍,所以我地都放心四圍影相).講番果D神社女仔賣果D掛飾都幾貴約1500-2500Yen一件,D人一買就四五件咁掛係果塊大樹葉度(好似係祈求生意興隆既意思),真係厲害!!!!!而我地影相時,果D神社既女仔亦會好合作咁擺甫士俾人影相.響神社大約逗留左半個鐘,我地就懷?依依不捨既心情離開,之後就原路搭返地下鐵回酒店,之前仲去便利店買宵夜,返到酒店已11點幾,大家都累到成身散曬!!!!!
chunghk1
初級會員
初級會員

有Day 1 & Day 2 既相睇啦!!!!!

文章chunghk1 發表於 週日 1月 22, 2006 4:46 pm

chunghk1
初級會員
初級會員

文章小彭 發表於 週一 1月 23, 2006 8:19 pm

好詳細的遊記呀! 再等你的報導! :D
頭像
小彭
超級會員
超級會員

文章darkside 發表於 週一 1月 23, 2006 9:14 pm

係啦, 我去程坐CX o個個飛機餐又係麻麻地....
我都係拎住Toydaily o既地圖行den den town~哈哈
::Album::Travel Log::
http://www.fotop.net/darkside
darkside
普通會員
普通會員

文章kolher 發表於 週日 1月 29, 2006 8:47 pm

very good, i am waiting new report
kolher
新會員
新會員

文章1010 發表於 週日 1月 29, 2006 9:09 pm

紀念品果幅相,有咁多壓平了的紀念鐵片,有邊幾款呀?
K & W自遊自在
小寶寶 小寶寶 小寶寶
頭像
超級會員
超級會員

update!!!! 京板神六日之旅 2006 全程相片集!!!

文章chunghk1 發表於 週一 1月 30, 2006 12:30 am

http://www.fotop.net/chunghk1

小弟影相麻麻.大家有時間可入去睇下!!!!

Day 3-6 行程分享,全力趕制中!!!!!
chunghk1
初級會員
初級會員

To : 1010

文章chunghk1 發表於 週一 1月 30, 2006 12:35 am

果D 記念章響USJ 自己入錢(100Yen) 壓

整左十幾個,不過大部份送左俾人

有ET, JAWS , Snoppy , Back to the Future
chunghk1
初級會員
初級會員

京板神六日之旅2006 .....update to Day 3 另加全程相片集 !!!!!

文章chunghk1 發表於 週三 2月 01, 2006 1:40 am

chunghk1
初級會員
初級會員

京板神六日之旅2006 update to DAY 3 (遊記加全程相片集)

文章chunghk1 發表於 週三 2月 01, 2006 1:42 am

京板神六日之旅2006 update to DAY 3 (遊記加全程相片集)

chunghk1
初級會員
初級會員

文章bella 發表於 週四 2月 02, 2006 12:09 pm

相同遊記做得不錯, 謝謝分享...
日日都想去日本 :>
頭像
bella
普通會員
普通會員

文章Freeman 發表於 週一 2月 13, 2006 10:30 pm

very good.....i am also plan to go to 京板...on coming June.....
waiting for your rest of 遊記.....add oil!!
Freeman
初級會員
初級會員

京板神六日之旅 update to Day 4 另加全程相片集 !!!!!

文章chunghk1 發表於 週六 2月 18, 2006 1:11 am

Sorry 大家!!!因在下唔識打中文,要用手寫,所以到今日先 update到Day 4,
而Day 5 & 6 在下會全力趕制. Thanks !!!
chunghk1
初級會員
初級會員

文章kanris 發表於 週六 2月 18, 2006 10:50 am

努力! 加油! 支持你! :):)
圖檔2007九州聖誕親子遊, 遊記連載中
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章darkside 發表於 週日 2月 19, 2006 2:27 pm

見到好多Itou Misaki leaftlet ;-)
darkside
普通會員
普通會員

文章darkside 發表於 週日 2月 19, 2006 2:28 pm

見到好多Itou Misaki leaftlet ;-)
darkside
普通會員
普通會員

係呀!!睇完套電車男之後就好鐘意 Itou la !!!

文章chunghk1 發表於 週一 2月 20, 2006 12:54 am

係呀!!睇完套電車男之後就好鐘意 Itou la !!!
chunghk1
初級會員
初級會員

回到 網友日遊經歷分享

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 2 位訪客