travelpooh的8-day道央之旅 (呢個係文字版, 有問題歡迎係度發問)

- 歡迎各會員發表及分享其日遊的經歷、故事等,無論以純文字,網上相簿或網頁連結形式

版主: ecwebmaster, rt, travelpooh

文章travelpooh 發表於 週一 5月 02, 2005 10:26 pm

kanris 寫:蝕水呀.....去兩次札幌都冇去啤酒館添......(1010按: 女人真貪心, 我地兩個都唔飲啤酒o既, 何蝕之有?) :lol:

老師唔係呀, 登記的時候, 佢個list有得揀唔要酒精類的, 所以其中一袋, 佢係比左綠茶同一個softdrink代替的呢, 都係佢地的出品.
哈哈, 佢除左啤酒, 都有做其他飲品的呢~~
所以, 你都係蝕的了~~~
最後由 travelpooh 於 週三 5月 04, 2005 3:12 pm 編輯, 總共編輯了 1 次
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

google adsense
Google

文章travelpooh 發表於 週一 5月 02, 2005 10:29 pm

OTVictor 寫:有料試飲就唔去lu, ( 之前去過:P ), 講真用~30minutes聽點做啤酒, 試飲仲要俾 $, 你去埋我份lu. :roll:

otvictor, 你誤會了.

啤酒博物館見學依然係無料的, 只係最後飲啤酒果part變左有料而已.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週一 5月 02, 2005 10:32 pm

紅米奇 寫:咁那個"夕張蜜瓜"你有無品嚐到呀? 是否符合秀品的稱呼?
我想像應該不俗掛 :D

哈哈, 夕張, 依然係好甜, 好香, 至於等級, 哈哈, 好似分別唔大喎.
不過, 一定比香港呢d正囉~~
同富良野果d比, 佢亦係香得多~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週一 5月 02, 2005 10:39 pm

小彭 寫:pooh兄, 夕張蜜瓜成功殺價近三分一, 厲害! ;-)

請問'殺價'是用日文還是其他語言呢? :-?

有料試飲?! 我覺得個名好奇怪! (試完唔o岩飲有冇得refund! :P )

哈哈, 其實佢都有自動減價的, 其實係day5的時候已係咁的了:
http://www.travelpooh.com/Hokkaido2003/day-5.htm
只係我再講低d而已, 想睇下佢有冇得再減, 完來仲有, 不過, 講價唔係我強項, 所以, 最後以呢個價....
其實, 唔知佢係唔係本來就只值呢個價呢????

有料試飲refund?? 哈哈, 你睇下呢個website最後果度啦:
http://www.sapporobeer.jp/brewery/s_mus ... index.html
每種啤酒都有價錢, 佢意思係唔arm呢種, 就再買過另一種啦, 哈哈.........
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章hihi127 發表於 週一 5月 02, 2005 10:46 pm

恭喜遊記重新開章! :D
很羨慕travelpooh札幌行程豐富
我去年的簡直像遊魂 :roll:
頭像
hihi127
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週三 5月 04, 2005 3:15 pm

hihi127 寫:恭喜遊記重新開章! :D
很羨慕travelpooh札幌行程豐富
我去年的簡直像遊魂 :roll:

遊魂?? 點解呀??

p.s. 呢幾日, 唔知點解有時入到呢度, 有時又入唔到??!!
最後由 travelpooh 於 週三 5月 04, 2005 3:59 pm 編輯, 總共編輯了 1 次
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週三 5月 04, 2005 3:20 pm

遊記登別篇的登別觀光協會原來改左website地址, 個link呢家變左invalid.
個地址變左依個:
http://www.noboribetsu-spa.jp

有關散策路:
http://www.city.noboribetsu.hokkaido.jp ... nimap.html

溫泉街地圖:
http://www.city.noboribetsu.hokkaido.jp ... enmap.html

有關連結會於稍後時間, 再在遊記update~~
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章kanris 發表於 週三 5月 04, 2005 10:10 pm

hihi127, 你果種都唔算遊魂la....我同事試過, 舊年去札幌, 係六晚都住札幌, 只係響市內遊魂就一日.....但佢兩公婆又好鬼enjoy, 真可愛! :D
圖檔2007九州聖誕親子遊, 遊記連載中
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章travelpooh 發表於 週四 5月 05, 2005 1:11 am

kanris 寫:hihi127, 你果種都唔算遊魂la....我同事試過, 舊年去札幌, 係六晚都住札幌, 只係響市內遊魂就一日.....但佢兩公婆又好鬼enjoy, 真可愛! :D

死喇, 仲係唔明?? 遊魂即係咩呢??

剛剛update番登別篇的website link, 往洞爺的巴士亦加番價錢落去.
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章Ah ming 發表於 週四 5月 05, 2005 1:27 am

呢幾日上唔到來呢度呀(不過我又可以乘機偷懶 :P )
遊魂......我諗我都試過......應該係講個人在好辛苦或者好鬆馳的情況下(即是兩個好極端的情況),身體自我作出的調整.......類似電腦shut down咁上下呱
頭像
Ah ming
高級會員
高級會員

文章travelpooh 發表於 週四 5月 05, 2005 10:42 am

Ah ming 寫:呢幾日上唔到來呢度呀(不過我又可以乘機偷懶 :P )
遊魂......我諗我都試過......應該係講個人在好辛苦或者好鬆馳的情況下(即是兩個好極端的情況),身體自我作出的調整.......類似電腦shut down咁上下呱

係呀, 係呀, 我都係, 上唔到來呢, 所以, 我個遊記仲未update..............
哈哈, 又一個籍口
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章hihi127 發表於 週四 5月 05, 2005 10:56 am

travelpooh 寫:
kanris 寫:hihi127, 你果種都唔算遊魂la....我同事試過, 舊年去札幌, 係六晚都住札幌, 只係響市內遊魂就一日.....但佢兩公婆又好鬼enjoy, 真可愛! :D

死喇, 仲係唔明?? 遊魂即係咩呢??

哈哈哈,就係一個人無目的咁四圍行囉! :D
札幌要去的地方除大通公園和二條市場外,全部無去 :o
之前在東京太over,去到北海道就謝咗啦…

我比較喜歡函館…
頭像
hihi127
普通會員
普通會員

文章travelpooh 發表於 週四 5月 05, 2005 2:54 pm

各位要去北海道的網友, 呢度有個website係講關於於北海道夏天車票資料的, 有時間可以去看一下呀~~
雖然只是2004年, 不過, 未有2005年資料之前, 好有參考價值.

(因為覺得幾有用, 所以想推薦一下)

http://www.siumui.net/subjects/japanrec ... rhok04.htm
圖檔
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章travelpooh 發表於 週日 5月 08, 2005 10:05 pm

還以為文字版已post左出來, 原來之前只放低左個網頁版, 哈哈..........

再一次post埋之前的先:

第八天: 札幌
頭像
travelpooh
至尊會員
至尊會員

文章kanris 發表於 週日 5月 08, 2005 10:17 pm

幾時寫埋後記? :D
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章紅米奇 發表於 週日 5月 08, 2005 10:20 pm

可以升級坐商務咁正,都算是收穫之一喎,如你所講,早上在札幌想食拉麵的舖頭十分難搵,我有朝搵左一陣才發現新橫町拉麵街有一間開了,心諗好了,有麵麵做早餐,但都是失望,原因是唔好食,味千仲好過佢,好野都係要遲d開 :roll: ,你的遊記終於完成,但還等你後記架,唔好放鬆喎 :D
『紅米奇の日迷心竅 Blog』
2010年4月箱伊為命の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2010年2月東北尋冰覓湯の旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2009年新春血拼遂格睇 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年6月撲向九州之旅 pls visit 紅米奇の日迷心竅 Blog
2008年4月東京獵櫻行動之旅
2008年2月東京夜鷹急行之旅
2007年2月東京吃、喝、玩、樂之旅
2006年7月初嘗北夏花花之旅
2005年2月北海道+東京覓食之旅 【 ec2japan.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14470&start=0 】
頭像
紅米奇
終極會員
終極會員

文章OTVictor 發表於 週日 5月 08, 2005 11:29 pm

travelpooh 寫:
OTVictor 寫:有料試飲就唔去lu, ( 之前去過:P ), 講真用~30minutes聽點做啤酒, 試飲仲要俾 $, 你去埋我份lu. :roll:

otvictor, 你誤會了.

啤酒博物館見學依然係無料的, 只係最後飲啤酒果part變左有料而已.

講真唔係為
OTVictor
高級會員
高級會員

文章kanris 發表於 週一 5月 09, 2005 9:33 am

我都係咁話....

當年我去雪印館, 都冇心機聽佢講睇做雪糕同milk, 只係當見識下....最後發覺有免費食品, 當然更好啦!
頭像
kanris
終極會員
終極會員

文章Ah ming 發表於 週一 5月 09, 2005 5:36 pm

Oh!又是商務客位,點解呢處咁多人都試過,我就恨極都恨唔到 #-o
頭像
Ah ming
高級會員
高級會員

文章kanris 發表於 週一 5月 09, 2005 6:54 pm

Ah ming 寫:Oh!又是商務客位,點解呢處咁多人都試過,我就恨極都恨唔到 #-o

我都好恨! 但又係一次都未試過!
頭像
kanris
終極會員
終極會員

上一頁下一頁

回到 網友日遊經歷分享

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有註冊會員 和 0 位訪客